Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди законността на спирането на

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди законността на спирането на
Коментари Харесай

Съдът окончателно спря разрушаването на тютюневия склад в Пловдив

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно удостовери законността на прекъсването на разрушаването на постройката тютюневия склад – монумент на културата, на ул. " Одрин " 8 в Пловдив. Това заяви адв. Александър Кашъмов.

" На този стадий с сътрудниците от Министерството на културата си свършихме работата, с цел да спрем това безсрамие, ред е на прокуратурата да потвърди обвиняванията и да бъдат осъдени злосторниците ", написа Кашъмов в профила си във " Facebook ".

Събарянето на тютюневия склад, прочут като постройката на " Ориент Табако, стартира от притежателите на 6 март 2016 година, неделя. След остра реакция на жители и изявления в медиите разрушаването бе спряно, като в началото и притежателите, и община Пловдив твърдяха, че няма противозаконни дейности и постройката не е монумент на културата. Впоследствие обаче се разбра, че тютюневия склад е монумент на културата и също така попада в колективен архитектурен монумент. Оказа се, че притежателите са показали в общината подправен документ, съгласно който няма спънки постройката да бъде съборена. Затова притежателите на компанията " Одрин 8 ", която има склада, Георги Бранеков и Александър Николич бяха упрекнати в потребление на подправен документи и в незаконна активност в предпазена територия за запазване на културното завещание.

От решението на Върховен административен съд се вижда, че правосъдният състав, че постройката е заявена като архитектурен монумент на културата с писмо от института за паметниците на културата още от 1975 година

Съдът показва и че има утвърден от министъра на културата протокол от 2000 година, с който е оповестена историческа зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив " - колективен монумент на културата, в която попада постройката. Магистратите дефинират като несъстоятелно изказванието на жалбоподателите, че протоколът на министерството не съставлява самостоятелен административен акт, въз основа на който да се одобри, че някоя от постройките попада в обсега на територия с културно-историческо завещание със статут на колективен археологически и архитектурно-строителен монумент на културата, монумент на урбанизма и културния пейзаж. " Такова интерпретиране на закона е в несъгласие с ясната и точна дефиниция на относимите разпореждания ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Тютюневите хранилища в Пловдив (51)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР