Върховният административен съд /ВАС/ изпраща в Конституционния съд питане, свързано

...
Върховният административен съд /ВАС/ изпраща в Конституционния съд питане, свързано
Коментари Харесай

ВАС пита Конституционния съд за лимитите за лечение в болниците

Върховният административен съд /ВАС/ изпраща в Конституционния съд запитване, обвързвано с разпореждания от Закона за здравното обезпечаване /ЗЗО/, оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

Питането е във връзка дело, формирано пред Върховен административен съд по тъжби на Националното съдружие на частните лечебни заведения против няколко разпореждания в Националния рамков контракт за медицинските действия сред Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и Българския лекарски съюз за интервала 2020-2022 година

По делото са присъединени за взаимно разглеждане и тъжби на Многопрофилната болница за интензивно лекуване /МБАЛ/ „ Сърце и Мозък ”, на Сдружение на общинските лечебни заведения в България и други.

С наредбата на текста от ЗЗО законодателят е забранил на НЗОК да заплаща за оказана от лечебните заведения здравна и дентална помощ в нарушаване на посочените в техните контракти размери и стойности. Под „ нарушаване “ в съответния случай се приема надхвърляне на избраните в Националния рамков контракт размери и стойности на контрактуваните медицински действия.

Действително законодателят може по целенасоченост при наложителното здравно обезпечаване да дефинира размера на здравната помощ, обезпечена от бюджета на НЗОК, и нейното делене в един или повече пакети, единствено доколкото не се нарушават правила и разпореждания на Конституцията. Именно тази наредба актуалният състав намира за противоконституционна и преди да продължи инспекцията на подзаконовия нормативен акт, следва да насочи питане до Конституционния съд.

Върховните магистрати одобряват, че лечебните заведения са изправени пред нуждата да наблюдават ежечасно дали са достигнали избраните в договорите си предели и размери и при положение на достигането им преди приключване на периода, да отхвърлят осъществяването на следващи медицински действия от типа, чийто размер са изчерпали. Това непосредствено слага здравноосигурените лица, които ще потърсят съответната здравна или дентална помощ, в състояние да им бъде отказана такава само заради финансови аргументи.

На 1 септември тази година Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз подписаха с Националната здравноосигурителна каса рамковите контракти за 2023-2025 година След сигнал от Управителния съвет на Сдружение на общинските лечебни заведения в България, че текстовете в новия рамков контракт дават право на всички лечебни заведения на спомагателни финансови средства, с които да усилят заплатите на медиците, на 11 септември ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето проф. доктор Костадин Ангелов беседва с ръководителя на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров и с управлението на Националната здравноосигурителна каса.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР