Върховният административен съд /ВАС/ е потвърдил заповед на Комисията за

...
Върховният административен съд /ВАС/ е потвърдил заповед на Комисията за
Коментари Харесай

КЗП забрани на верига да крие, че прахосмукачка не работи върху черни повърхности

Върховният административен съд /ВАС/ е удостоверил заповед на Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/ за възбрана на нелоялна процедура на огромна верига магазини за техника. Търговецът е продавал роботизирана прахосмукачка, без да осведоми навреме клиентите, че не е предопределена за разчистване на черни настилки, защото може да не действа вярно. Това оповестиха от пресцентъра на комисията.

След намесата на контролния орган търговецът е добавил тази значима информация върху етикета на уреда с останалите му основни механически характерности.

Проверката на КЗП е във връзка на тъжба на консуматор, който е купил въпросната прахосмукачка на стойност 679,00 лева и е открил, че по време на работа тя не заобикаля мебелите, а се блъска в тях, което е извънредно. Затова се свързал с производителя, който го уведомил, че продуктът не може да се употребява на черен под, защото той смущава датчиците. Инспекторите на КЗП са открили, че на никое място в магазина не е показана по явен и понятен метод директива за прилагане, комплектовка и поддръжка на продукта, за което на търговеца е формиран акт.

От комисията поучават потребителите да изискват информация за основни характерности на техниката, която купуват; да упорстват за указания за приложимост и поддръжка. Комисията напомня, че инструкциите следва да са налични за потребителя преди покупката, а информацията би трябвало да е ясна и на български език.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР