Върховният административен съд потвърди избора на консорциума, който бе избран

...
Върховният административен съд потвърди избора на консорциума, който бе избран
Коментари Харесай

Решено! Община Пловдив купува скъпите „безплатни” климатици за 6,7 млн. лева

Върховният административен съд удостовери избора на консорциума, който бе определен да достави климатиците на Община Пловдив по програмата за Атмосферния въздух. Магистратите на видях проблем в работата на комисията, която дефинира за победител ДЗЗД " Чист въздух - Пловдив ". В него има три компании, две софийски – „ Магнум – Д” и „ Термофлуид Инженеринг”, както и пловдивската – „ Клима груп”. Жалбите в Комисия за защита на конкуренцията, а по-късно и във Върховен административен съд бяха пуснати от две от отстранените компании – „ Темпекс” и „ Аеро концепт инженеринг”. Те обаче бяха отхвърлени и по този начин градските управляващи могат да сключат контракт с консорциума.

Цените, марките, производителя

Още с решението на Комисия за защита на конкуренцията TrafficNews направи изследване по отношение на марките и цените, които предлага спечелилата компания. Всички климатици ще се доставят „ Магнум – Д”, които са притежатели на веригата за бяла техника “Techmart”. Компанията е записала и марката Arielli, каквито ще бъдат всичките 3600 климатици.

Разликите в цените обаче бяха фрапантни сред тези, които всеки жител може да си купи въпросния климатик, и тези, за които заплаща Община Пловдив. Така да вземем за пример най-вече са климатиците 12-ки, от модела на Arielli - 1710 броя. Почти същият модел с дребни разлики в наименованието се продаваше в онлайн магазина на “Techmart” за 699 лв..Градските управляващи ще платят за него сумата от 1686 лв. с Данък добавена стойност. С монтажа и гаранционното обслужване на свободния пазар общата цена ще излезе 1080 лв.. Разликата за всеки климатик е по 606 лв. другояче казано при 1710 броя – някъде потъват 1 036 206 лв. единствено за този модел!

Общата стойност на поръчката е 6 772 248 лв. с Данък добавена стойност, само че по сметки на свободния пазар всичко това би коствало с 2 449 970 лв. по-евтино.

Несъществуващите климатици

След материала ни и жалбата в Комисия за защита на конкуренцията пък въпросните модели климатици се появиха в уеб страницата на Techmart. Допреди това тези климатиците НЕ съществуваха. Дадените точни модели на машините в офертата на консорциума не попадаха безусловно на никое място досега….

В случая „ Магнум – Д” , като притежател на марката, пуска поръчка до даден цех, всекидневно в Китай. Те вършат въпросните климатици с наличните има част от други марки и поставят наименованието на компанията - в тази ситуация Arielli. От офертата се вижда,че въпросните климатици ще бъдат създадени от китайския производител TCL по параметри, дадени от компанията снабдител.

Към днешна дата четирите климатика, които ще бъдат доставени по програмата се продават в уеб страницата на компанията. Те са на цени близки, до тези, които градските управляващи ще ги купуват.



Фрапираща е разликата обаче сред тях и другите модели от марката Arielli – повече от двойна. От компанията са поставили „ хипер” пред инвенторен, а разликите в параметрите са незначителни, само че на „ документи” цените на климатиците са пазарни. На процедура производителят, вносителят и доставчикът е една и съща компания – „ Магнум – Д” и тя дефинира цените.

Стандартният климатик Arielli



Новият " хипер инвенторен " климатик



За съпоставяне, „ Темпекс” са предложили климатици Medea, а от „ Аеро концепт инженеринг” – „ Мицубиши”. Според Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд обаче техните оферти не са отговаряли на условията, дадени от Община Пловдив.

Офертата на компанията - цените са без Данък добавена стойност

TrafficNews се опита да потърси отговори на всички тези въпроси от компанията, както и лицето, което е обещано като представител на обединяването – Ясен Янакиев. Той пое ангажимент, че ще се свърже с редакцията и ще внесе изясненост за всичко, само че това по този начин и не се случи.

С решенията на Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, Община Пловдив може да подписа контракт с компанията и да стартира да доставя „ безплатните” климатици на жителите с кюбмета.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР