Върховният административен съд отхвърли жалбата на кмета на община Царево

...
Върховният административен съд отхвърли жалбата на кмета на община Царево
Коментари Харесай

Съдът поряза мераците на кмета на Царево за Корал

Върховният административен съд отхвърли жалбата на кмета на община Царево Георги Лапчев против заповедта на бившияминистърна околната среда и водите Борислав Сандов, с която разгласи залива Корал за предпазена околност. Определението на Върховен административен съд предстои на обжалване пред5-членен състав.

КметътЛапчев е изискал от съда да спре предварителното осъществяване на заповедта.Снея се не разрешава навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства с изключение при бедствия, изключителни обстановки, за осъществяване на спешни, контролни и избавителни действия през цялата година и за потребностите на риболова през интервала от 1октомври до 1 март. Доводите наЛапчев са, че това ще сътвори съществени трудности пред локалния лов на риба.

Върховен административен съд отбелязва обаче, че община Царево не представядоказателства нито за действителния брой регистрирани риболовен лодки, нито каква част от тях са моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Липсват и доказателства каква част от улова на риба от записаните риболовен лодки в рибарско пристанище Царево се реализира на територията на залив Корал.

" Не обуславят настъпването на директни и непосредствени вреди от действието на тази част на заповедта. Характерът и размерът на възможните вреди от действието на тази част от заповедта подлежат на доказване от оспорващия, което в тази ситуация не е сторено ", написа в определението на съда.

Заповедта на някогашния екоминистър за новата предпазена морска околност " Залив Корал ", която обгръща 1320 декара повърхност, беше оповестена в Държавен вестник през юли. Тогава кметът на Царево Георги Лапчев съобщи, че тя нарушава главния закон.

" Основният претекст е, че тя е противоконституционна, тъй като се основава граница и прави недостъпна Община Царево по море за дребния клас плавателни съдове. Коридорът на корабоплаване е 500 м ", посочи той.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР