Върховният административен съд отхвърли жалба на Веселин Марешки и на

Върховният административен съд отхвърли жалба на Веселин Марешки и на ...

ВАС отхвърли жалба на Веселин Марешки.

Върховният административен съд отхвърли жалба на Веселин Марешки и на Коалиция "Воля – Българските родолюбци", против решение № 300-ЕП от 11.05.2019 г. на ЦИК. С него е постановено да бъде спряно разпространението на 300 000 броя брошури със заглавие „Аптеки Марешки“ от коалиция „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ и Веселин Марешки, кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите на 26 май 2019 г.
В разпространените брошури, представляващи агитационни материали, не се съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Този информация следва задължително да заема не по-малко от 10 % от лицевата площ (корицата на брошурата) на агитационния материал и да е разположена в обособено поле. Липсата на визираната задължителна информация е съществено нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 2 от Изборния кодекс.
Припомняме, че преди дни ЦИК наложи глоба на Веселин Марешки заради нанесени обиди срещу друг кандидат в две телевизионни предавания. Жалба срещу Марешки е постъпила от ВМРО след негово интервю в сутрешния блок на БНТ на 7 май и интервю в предаването на bTV "Лице в лице". Според жалбоподателите в двете предавания Марешки е използвал неприемливи думи и квалификации срещу лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и срещу кандидата за евродепутат от ВМРО Димитър Шивиков.

Източник: actualno.com