Върховният административен съд остави в сила решение по административно дело

...
Върховният административен съд остави в сила решение по административно дело
Коментари Харесай

ВАС обяви кметските избори в Панагюрище за недействителни

Върховният административен съд остави в действие решение по административно дело №1121 от 2023 година на Административен съд – Пазарджик, с което за нереален е разгласен изборът за кмет на община Панагюрище по време на втория тур на локалните избори на 5.11.2023г.

Административно дело № 12366 от 2023 година е формирано пред Върховен административен съд по тъжби на Желязко Гагов, разгласен за кмет от ОИК – Панагюрище и Общинската изибаретла комисия, обективирала избора за кмет в решение №138-МИ от 6.11.2023 година

Върховните магистрати одобряват, че вярно при откритите от първоинстанционния съд нарушавания на Изборния кодекс е налице опорочаване на изборния развой, което постанова анулация на оповестения избор.

Касационният състав на Върховен административен съд приема, че няма позволени основни нарушавания на процесуалните правила, по смисъла на член 209 т.3 пр.2 от Административнопроцесуалния кодекс, налагащи анулация на правосъдния акт и връщане на делото за ново разглеждане. Административен съд – Пазарджик поредно в осъществяване на служебните си процесуални отговорности е разгледал, позволил и анализирал събраните доказателства, няма позволени нарушавания при процесуалните периоди и преценките.

Всяко процесуално деяние е обективирано в предписание или категорично стимулирано определение, което да даде опция на страните да съобразят своето процесуално държание при събиране на доказателства, оспорването им или допускане на други.

„ Само като допълнение следва да се означи, че установените от експертизата позволени нарушавания в действителност сами по себе си не могат да трансформират изборния резултат, само че допълнени към към този момент установените съществени нарушавания в Секция 25 единствено способстват към към този момент изведения извод за изопачен избор на втори тур за кмет в община Панагюрище ", написа в окончателното решение на Върховен административен съд.

 
 
 
 
 
 
 
 
За броене на бюлетините, без значение от техния брой, при такава дребна разлика в община като Панагюрище - единствено 18 бр., е наложителна инспекцията персонално от съда. Още повече като гаранция за неспособност още веднъж да се третират от други лица, било то и движимости лица. В актуалният случай първоинстанционният съд е направил доста повече – персонално, в наличие на страните и техните процесуални представители е направил инспекция на всички изборни бумаги в противоречивата секция 25.

Напълно неоснователни са недоволствата в касационната тъжба за недопустимост на настояванията за наново броене и инспекция на противоречивите секции. В съответния случай вярна е преценката на първата инстанция както на изложените противоречиви условия, по този начин и за нужните процесуални дейности, възможни доказателства и доказателствени претенции.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
ЧЕТЕТЕ ОЩЕ
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР