Върховният административен съд обяви за незаконни и отмени някои текстове

...
Върховният административен съд обяви за незаконни и отмени някои текстове
Коментари Харесай

ВАС: Формулата за изчисляване на сметките за парно е незаконна от 3 години

Върховният административен съд разгласи за противозаконни и анулира някои текстове от наредбата за топлоснабдяването на министъра на енергетиката. Това оповестиха от пресцентъра на съда.

Проблемната разпоредба е от 12 март 2020 година, т. 6.1.1 от Методиката, която дефинира спомагателни критерии за отчитане на количеството топлинна сила, отдадена от сградна апаратура.

С това решение висшото съдилище на практика анулира формулата за пресмятане на сметките за парно.

Повод за делото е тъжба на осем души.

Съдиите одобряват, че във формулата (по 6.1.1 от Приложение към член 61 алинея 1 на наредбата) за пресмятане са включени съставни елементи, които не регистрират справедливи индикатори. Това са типа на осъществяване на вътрешната отоплителна апаратура, ден градуси за отчетния интервал, междинна температура на постройката или междинна външна температура за отчетния интервал или външна изчислителна температура за обитаемото място.

Оспорената наредба на т.6.1.1 от Приложение към член 61 алинея 1 от Наредбата е незаконосъобразна и опонира на разпореждания на Закона за енергетиката, като са въведени спомагателни критерии за отчитане на количеството топлинна сила, отдадена от сградна апаратура.

По съблюдаване на процедурата по издаване на подзаконовия нормативен акт висшите магистрати одобряват, че не е изпълнено условието на Закона за нормативните актове (ЗНА), осигуряващо съблюдаване на правилото на неприкритост и мотивираност на административния акт.

Върховните магистрати откриват също, че не е изработен разбор за сходство на плана с правото на Европейски Съюз, както и при съществуване на постановено решение на Съда на Европейския съюз /СЕС/ от 05.12.2019 година по преюдициално питане по отношение на приложимостта на европейско право - наставления и регламенти за допустимостта на национална правна уредба, която планува в здания режим на етажна благосъстоятелност сметките за топлинна сила за сградна апаратура да се изготвят съразмерно на отопляемия размер на апартамент. Тоест налице е европейска наредба, която не е регистрирана и не е направена оценка за сходство на плана за напълно нова разпоредба с правото на Европейски Съюз, допълват магистратите.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховен административен съд.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР