Върховният административен съд на България прекрати производството по избор на

...
Върховният административен съд на България прекрати производството по избор на
Коментари Харесай

РИА Новости: Българският съд премахна препятствието пред „Турски поток“

Върховният административен съд на България приключи производството по желание на реализатор за създаване на водопровод, който ще получава газ от „ Турски поток “ – реализатор остава консорциума, управителен от саудитската компания „ Аркад Инженеринг “, написа Риа " Новости ", представена от " Фокус ".

Върховният административен съд отхвърли жалбата на консорциума „ Газово развиване и разширение в България “ с решение 741 от 2019 година на Комисията за защита на конкуренцията и приключи производството “, съобщи съдът.

Отбелязва се, че решението е обвързвано с „ неналичието на воля за обжалване на решението в консорциума, което е открито по отношение на документално искане от българския клон на Completions Development, който е член на консорциума “. Разработките са приключени с Руската тръбна металургична компания (TMK).

Проектът " Турски поток " включва построяването на газопровод, състоящ се от две линии с потенциал 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първият е предопределен за доставка на съветски газ за турските консуматори, вторият - за доставките на страните от Южна и Югоизточна Европа (през България до Сърбия и Унгария). Стартирането е планувано преди края на 2019 година

През януари " Булгартрансгаз " взе дефинитивно решение за построяването на нов газопровод от границата с Турция до Сърбия, който ще получава газ от " Турски поток ". Последва търг за запазване на потенциал в новата система за превозване на газ, по време на който две компании, в това число Газпром, резервираха 100 % от бъдещите размери за пренос на газ. България възнамерява да приключи построяването на балканския клон на „ Турски поток “ до края на 2020 година, съобщи ръководителят на българския парламент през юни.

През април компанията разгласи, че консорциум, управителен от „ Аркад инженеринг “ с присъединяване на италианската „ Аркад ИББ “, стана победител в търга за планиране и създаване на газопровода. Консорциумът даде обещание да извърши плана до края на 2020 година за 1,1 милиарда евро. Като опция той предложи различен вид: в границите на осем месеца, т.е. до края на тази година, за 1,29 милиарда евро. Резултатите от търга бяха обжалвани от втория му участник - „ Газово развиване и разширение в България “. Тази тъжба беше отхвърлена във вторник от локалния съд. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР