Върховния касационен съд увеличи присъдите за жестокото убийство на Михаил

...
Върховния касационен съд увеличи присъдите за жестокото убийство на Михаил
Коментари Харесай

Решено! 15 години затвор за свирепата смърт на ученик

Върховния касационен съд усили присъдите за жестокото ликвидиране на Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 година Александър Георгиев остава в затвор за 15 години, а Радослав Кирчев – за 6 години

До второто решение на висшия съд се стигна след искане на основния прокурор за обновяване на делото. Всичко това се случи след решението на Европейския съд по правата на индивида по делото „ Стоянова с/у България ”.

Първата присъда
С присъда на Софийския градски съд подсъдимите са приети за отговорни в това, че на 30.09.2008 година в Борисовата градина в съучастничество като съизвършители съзнателно умъртвили Михаил Стоянов. Деянието е осъществено по изключително непосилен метод за убития. На Александър Георгиев е наложено наказване затвор за 13 години, а на Радослав Кирчев – 4 години и 10 месеца.
Те апелират
С решение на апелативния съд присъдата е променена. Увеличени са размерите на наказването затвор за Александър Георгиев на 15 години, а на Радослав Кирчев на 6 години. Когато делото стигна до последната инстанция, тя понижи присъдите.
Нов прочит

В претекстовете си актуалният състав на Върховен касационен съд прецизира, че касационната инстанция дължи дефиниране на границите на своята инспекция. Причината е  спецификата на производството след възобновяването му и дейностите, които следва да се подхващат в тенденция превъзмогване на установените в решението на Европейския съд по правата на индивида

Констатирано е, че страната ни не е изпълнила в задоволителна степен задължението си да подсигурява, че сходни прояви, стимулирани от неприязън към действителната или хипотетична полова ориентировка, ще се глобяват съответно.

Дадени са общи рекомендации за привеждане на законодателството ни в синхрон с условията за предприемане на ограничения за битка с дискриминирането въз основа на полова ориентировка и полова еднаквост.

Според съда предходните правосъдни инстанции са еднопосочни и поредни по отношение на претекста за осъществяване на незаконното действие, а точно – убийството е осъществено по хомофобски подбуди.

Според висшите съдии, изпълнявайки условията да отмери законосъобразно и заслужено наказването, САС вярно не е придал изключителна тежест и значителност на периода на наказателното произвеждане и е изразил противоречие с интерпретирането му от първоинстанционния съд като извънредно смекчаващо отговорността събитие.

В решението на Върховен касационен съд се споделя, че и настоящата преценка на периода, в който се води наказателното произвеждане против подсъдимите, не стимулира извода, че е нарушено правото на подсъдимите на обективен развой, развил се в рационален период.

Касационната инстанция приема, че апелативният съд е извършил условията за законосъобразно и заслужено установяване на наказването и на двамата подсъдими и няма съображение за интервенция – било, проявявайки по-голяма благосклонност, било с връщане на делото на въззивната инстанция за утежняване ситуацията на подсъдимите.

Още вести четете в секция Крими&Темида

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР