Върховната рада (парламентът на Украйна- бел.ред.), одобри измененията в закона

...
Върховната рада (парламентът на Украйна- бел.ред.), одобри измененията в закона
Коментари Харесай

Украйна се зае с малцинствата, промени закона

Върховната рада (парламентът на Украйна- бел.ред.), утвърди промените в закона за националните малцинства, като това е едно от условията за присъединение на страната към Европейския съюз, предава БГНЕС.

Първоначалният закон, признат през декември 2022 година, дефинира дефиницията за етническите малцинства в Украйна, открива техните права и отговорности и планува основаването на консултативни органи с представители на малцинствата.

Венецианската комисия, консултативният орган на Съвета на Европа, който подкрепя Украйна при осъществяването на стъпките, нужни за интеграция в Европейски Съюз, приветства закона, само че предложи спомагателни промени, с цел да се реализира цялостно сходство с интернационалните стандарти.

Тези оферти бяха свързани основно с потреблението на езиците на националните малцинства, да вземем за пример да се разреши на етническите малцинства да организират събития на майчиния си език, без да е нужен превод на украински.

С новоприетите от Радата промени се актуализира определението за национални малцинства, като се показва, че " национално малцинство в Украйна е група жители на Украйна, които не са етнически украинци, живеят в интернационално приетите граници на Украйна, обединени са от общи етнически, културни, исторически, езикови и/или религиозни характерности, дефинират се като такива и показват предпочитание да запазят и развият своята езикова, културна и религиозна еднаквост ".



Законът към този момент разрешава и провеждането на публични и културни събития и публикуването на реклами напълно на езика на малцинствата в границите на съответната общественост.

Въпросът за националните малцинства, най-много за потреблението на малцинствени езици, сложи Киев в несъгласие с членовете на Европейски Съюз Румъния и Унгария.

В Украйна живеят обилни общности от етнически румънци и унгарци, по-специално в югозападните ѝ територии.

В дипломатически спор, който продължава от години, Будапеща подлага на критика решението на Киев да ограничи учебното обучение на езиците на етническите малцинства. Унгарските публични лица нарекоха този ход дискриминационен и даже заплашиха да блокират устрема на Украйна към участие в Европейски Съюз.



Мярката, въведена през 2017 година, провокира рецензии и от страна на румънския президент Клаус Йоханис, който съобщи, че тя " фрапантно лимитира " достъпа на малцинствата до обучение на родния им език.

Украйна отговори, че не има намерение да потиска етническите групи, живеещи на нейна територия, а единствено да подсигурява, че всеки украински жител задоволително добре владее формалния език на страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР