Върховната прокуратура е приела изляло доводите на протестиращата страна в

...
Върховната прокуратура е приела изляло доводите на протестиращата страна в
Коментари Харесай

По искане на МВР! ВКП отмени отказ на спецпрокуратурата да разследва депутата от ГЕРБ Христо Терзийски

Върховната прокуратура е приела изляло доводите на протестиращата страна в лицето на Дирекция “Вътрешна сигурност” на Министерство на вътрешните работи, където в действителност се е водила оперативната разработка.

Информация

В средата на декември м. година от вътрешното ведомство излязоха със известие, че Дирекция „ Вътрешна сигурност” е обжалвала прокурорското разпореждане на Специализираната прокуратура за отвод от формиране на досъдебно произвеждане по следствие на дирекцията по отношение на проведена незаконна група от управителни чиновници на националната полиция (ГДНП)в интервала 2018-2020 година.

Оказва се, че следствието е почнало по постъпили сигнали и медийни изявления, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и жители, отвън системата на Министерство на вътрешните работи. В хода на следствието са употребявани СРС с разрешението на спецсъда и са направени материални доказателства. Разследването е утвърдено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

Отказ

Две инстанции в профилираната прокуратура са отводи преди този момент да образуват досъдебно произвеждане. Мотивът им е бил, че липсват данни за осъществени закононарушения, а точно присъединяване в група за застъпничество на незаконни банди.

Реакция

Единственият, който реагира на информацията на Министерство на вътрешните работи, че се апелира отхвърли, бе Христо Терзийски. Христо Терзийски. Пред публицисти той изясни: “От някогашни сътрудници и от мои познати разбрах, че Министерство на вътрешните работи в разгласило известие, което касае инспекция, най-вероятно осъществена от “Вътрешна сигурност”. По по този начин направеното известие виждам, че се касае за някогашен шеф на основна дирекция “Национална полиция”. Искам изрично да заявя, че не ми е известно против мен да е правена някаква инспекция, не знам защо може да бъде водена, не съм викан в дирекция “Вътрешна сигурност”, с цел да бъдат правени някакви инспекции, да бъдат сваляни някакви пояснения.”

Оправдания

Шефката на профилираната прокуратура Валентина Маджарова се оправда през декември за отхвърли. Тя изясни, че на 6 януари т.г. спецпрокурор е постановил отвод от формиране на досъдебно произвеждане по тази кореспонденция. " Наблюдаващият прокурор е решил, че в хода на разпоредената от него и осъществена от дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи предварителна инспекция не са събрани обстоятелства и условия, които да дават опция за извод, че е осъществено закононарушение от общ темперамент ", сподели Маджарова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР