Върховната касационна прокуратура се самосезира във връзка с публикация от

...
Върховната касационна прокуратура се самосезира във връзка с публикация от
Коментари Харесай

Прокуратурата се сети за ТЕЦ Варна на Доган

Върховната касационна прокуратура се самосезира по отношение на обява от визитата на водача на "Да, България " Христо Иванов пред Топлоелектрическа централа "Варна ", в който мажоритарен притежател е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

"ВКП ще ревизира дали има формирани преписки/досъдебни производства във връзка изнесените в обявата изказвания. Ако в хода на инспекцията бъдат установени данни за осъществени закононарушения, същите ще бъдат докладвани на способената прокуратура. При съществуване на нередности от административен темперамент прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на дейности по подготвеност. ВКП ще осведоми българската общност за резултатите от инспекцията след нейното привършване ", се споделя в късото известие на прокуратурата.

Иванов заяви, че сезира прокуратурата за 54 млн. лева, които Топлоелектрическа централа Варна е получила в последните години по механизма "студен запас ".

“Студеният резерв” на Доган - огромната кражба, която всички ние плащаме през сметките си за ток ", написа някогашният правосъден министър във Facebook, където разгласява своя роман за историята на централата, влизането на Доган като притежател и търговете за така наречен леден запас.

"Това, което виждате зад мен, е образец за метафизичен камък. Знаете, че лекар Доган доста обича да се хвали със своето философско обучение, всички сте чели неговите безумни абракадабри, само че той в действителност е постигнал невъзможното във философията и алхимията. Векове наред алхимиците са търсили философския камък - от една купчина желязо да произведеш злато. Е, той го направи! С вашите пари, само че това е детайлност... ", разяснява Христо Иванов.

ГЕРБ дадоха поръчка, че ще внесат промени в закона, които плануват към този момент да не се организират търгове за леден запас. Очаква се средствата да бъдат ориентирани към държавната "ТЕЦ Марица изток 2 ".

Във вторник Комисията по районно развиване и благоустройство в Народното събрание одобри измененията в Закона за енергетиката, които трансформират финансирането на ТЕЦ-овете от "Студения запас ". Решението бе оповестено от Вътрешна македонска революционна организация, защото ръководител на комисията е депутатът Искрен Веселинов. Комисията е неприсъствена поради съблюдаване на епидемиологични ограничения поради ковид.

"Целта на въвеждане на механизма за потенциал е да се обезпечи разполагаемост на мощ за избран интервал за дадена система, само че на пазарен принцип и при избрана клирингова цена. В този смисъл с въвеждането на този механизъм следва да отпаднат покупко-продажбите за обезпечаване на разполагаемост за муден (студен) запас, които се подписват при избрана от Комисия за енергийно и водно контролиране пределна цена ", е записано в претекстовете към законопроетка.

"С направеното предложение се планува временен интервал преди въвеждане на механизъм за потенциал, в който за обезпечаване на сигурна работа на електроенергийната система сключването на покупко-продажбите за обезпечаване на разполагаемост за леден запас ще се реализира с снабдители, които ще се показват в нарочна заповед на министъра на енергетиката според член 70 от Закона за енергетиката ", прибавят вносителите от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Законопроектът следва да мине и през Комисията по енергетика, а по-късно и през пленарна зала. Според измененията в закона, министърът на енергетиката ще има правото да отпуска този запас към държавната централа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР