Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши проверка за законност спрямо подзаконови

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши проверка за законност спрямо подзаконови
Коментари Харесай

ВАП откри нарушения в подзаконови нормативни актове на общини

Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши инспекция за правда по отношение на подзаконови нормативни актове, признати от съответните общински препоръки за да се откри спазването на административнопроизводствените правила.

При издаването на нормативни актове се съблюдава законоустановен ред.

В началото се създава и разгласява план на акта на интернет страницата на съответната община и/или общински съвет дружно с претекстове или отчет според чл.26 и чл.28 от Закона за нормативните актове. На заинтригуваните лица се дава минимум 14-дневен период за оферти и мнения по плана, като след законодателната смяна в действие от 4.11.2016 година срокът за публични съвещания по предписание е не по-кратък от 30 дни. Компетентният орган издава нормативния административен акт, откакто разиска плана дружно с показаните мнения, оферти и възражения.

Описаните условия са въведени от законодателя за да се обезпечи ценене на правилата на нужда, аргументираност, предвидимост, неприкритост, координация, субсидиарност, пропорция и непоклатимост.

При инспекцията са разкрити нарушавания на описаните условия и са подхванати дейности по реда на надзора за правда от териториалните прокуратури. Изготвени са 94 митинги до съответните административни съдилища..

Сред оспорените подзаконови нормативни актове са: Наредби за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги в общините Силистра, Габрово, Перник, Велинград, Димитровград, Симеоновград, Пещера, Севлиево, Гълъбово, Трявна, Мездра; Наредби за реда за придобиване, ръководство и предписание с общинско имущество в общините Силистра, Перник, Габрово, Радомир, Бобов дол, Трявна, Дряново, Сунгурларе, Трън; Наредби за реда и изискванията за слагане на преместваеми обекти на територията на общините Габрово, Перник, Созопол, Поморие, Карнобат, Айтос, Севлиево, Трявна, Мездра; Наредби за ръководство на общинските пътища в общините Перник, Поморие, Гълъбово, Бобов дол, Несебър, Трявна, Рила; Правилници за организацията и активността на Общински съвет Силистра и Общински съвет Невестино и други

Към момента 25 прокурорски акта са почетени, а за неприключилите производства ще бъде предоставена спомагателна информация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР