Върховната административна прокуратура протестира пред Административния съд в София разпоредба

...
Върховната административна прокуратура протестира пред Административния съд в София разпоредба
Коментари Харесай

Прокуратурата протестира правила за определяне на цените на водата

Върховната административна прокуратура стачкува пред Административния съд в София наредба за формиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги посредством метода " горна граница на цени ". Става дума за инструкции, утвърдени от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) през април 2016 година, които засягат интервала 2017-2021 година

Указанията плануват при смяна на утвърдените цени за всяка от годините да се включва и инфлацията за интервала от януари 2017 до октомври на съответната година от регулаторния интервал по данни на Национален статистически институт, която въздейства върху разноските на ВиК оператора.

Миналата година прокуратурата стачкува повишаването на водата за 2018 година Сега от държавното обвиняване споделят, че след инспекция са открили, че протестираните разпореждания " са признати при липса на подготвеност и при коренно несъгласие с материалния закон ". От там акцентират, че съгласно признатата от държавното управление разпоредба за контролиране на цените на ВиК услугите при метода " горна граница на цени " се употребява съставният елемент инфлация за интервал от влизането в действие на одобрената стойност за първия ценови интервал до датата на пресмятане на изменението, която въздейства върху разноските на ВиК оператора.

" Сравнението сред Наредбата и Указанията сочи, че КЕВР, като се изключи че се произнася по въпрос, който към този момент е позволен от Министерския съвет, само че го прави и по радикално друг метод, подменяйки напълно волята на държавното управление. Така е, тъй като съгласно КЕВР следва да се употребява постоянно еднакъв интервал, респективно еднакъв размер на инфлация, без да се регистрира действителното време на натрупването ѝ ", се показва в известие на прокуратурата. Според държавното обвиняване по този начин се основава опция за повишение на цените единствено по аритметически път и обстановката е в ущърб на потребителите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР