Върховната административна прокуратура е поискала от Административен съд – Бургас

...
Върховната административна прокуратура е поискала от Административен съд – Бургас
Коментари Харесай

Прокуратурата атакува като нищожно разрешението за строеж край Алепу


Върховната административна прокуратура е поискала от Административен съд – Бургас да разгласи за незначително строителното позволение за " Алепу вилидж " и да се спрат дейностите по структурата, която в началото би трябвало да укрепи крайбрежно свлачище, а по-късно да стане вилно населено място. Това оповестиха прокуратурата, която е внесла против издаденото от основния проектант на Созопол строително позволение за курортния комплекс.

Аргументът за нищожността на разрешителното е, че малко откакто е влезнало в действие, то е било променено, допълнено и е вписан нов възложител, което го прави незначително.

Действията на прокуратурата са вследствие на предоставената на началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) незабавна инспекция за законността на градежа сред нос " Свети Тома " и така наречен Шофьорски плаж.

Инспекцията е открила, че основният проектант на община Созопол е издал позволение за градеж на 26 февруари 2018 година за " подсилване на свлачище " в местността " Алепу ", землище на гр. Созопол, на името на " Алепу вилидж ".

С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 година възложителят заявил, че няма да употребява това позволение, както и че за подсилване на свлачището в парцела ще се употребява укрепително оборудване, което ще е интегрирано в структурата на бъдещото застрояване.

Така основният проектант на Созопол издал ново позволение за градеж на 10 септември 2018 година на същото сдружение за курортен комплекс " Алепу вилидж ". То е за етапно строителство - първи стадий - " подсилване на свлачище " " Алепу вилидж ", и втори стадий - " курортен комплекс " – подземна и надземна част, в местността " Алепу ". Строежът е избран като първа категория.

В разрешителното от 10 септември 2018 година обаче са били позволени промени в капиталовия план, както и допълнение на новото строително позволение. Вписан бил и нов възложител, който не попада като подобен в двете строителни позволения. В отчета на ДНСК имало и други констатации, изясняващи действителното състояние по случая.

След разбор на всички получени материали, от ВАП, съобразявайки, че разрешението за градеж е самостоятелен административен акт, а влязлото в действие позволение за градеж не предстои на анулация, заключават, че всяко последващо позволение, засягащо същия аграрен парцел и участници в административното, е незначително.

Припомняме, че още на 5 юни прокуратурата изиска инспекция. А министър председателят Боюко Борисов даде обещание, че в случай че издигнатото досега е подпорна стена, то вторият стадий от плана, който включва хотел, " с огромна степен на възможност няма да се случи “. Спираме го на този стадий градежът и това се трансформира в прелестно местообитание за птиците, бе обяснението на Борисов.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР