Върховната административна прокуратура е изискала от здравния министър информация за

...
Върховната административна прокуратура е изискала от здравния министър информация за
Коментари Харесай

Гешев се интересува как се контролират бързите тестове за Covid-19

Върховната административна прокуратура е изискала от здравния министър информация за това по какъв начин се управлява използването на така наречен " бързи проби " за определяне на ковид. Намесата на държавното обвиняване е във " връзка с уговорките по съблюдаване на законността и отбрана на публичния интерес и са свързани с недопускането на вероятни злоупотреби ", написа в известието на прокуратурата.

Оттам са поискали министърът да им даде информация по какъв начин изпълнителната организация за медикаментите (ИАЛ) управлява използването на тестванията. От държавното обвиняване загатват, че има случаи на продажба на подправени проби.

По закон ИАЛ е длъжна да управлява лабораториите и здравните заведения, които оферират сходни проби, пишат от прокуратурата. Проверка би трябвало да се прави и на употребяваните реактиви.

В момента " бързи проби " се вършат главно от частни лаборатории. Националният действен щаб отхвърля да необятното им приложение поради данни, че постоянно дават подправени резултати. Щабът влезе в спор със основания неотдавна от премиера Бойко Борисов медицински съвет, който се оглавява от пулмолога проф. Коста Костов. Съветът счита, че би трябвало да се прави всеобщо проучване за ковид, в това число и с бързи проби. На противоположното мнение е ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Компромисният вид бе тестване на 1000 служители на реда, което би трябвало да покаже каква част от тях са преболедували вируса, без да схванат. Очаква се то да стартира тази седмица.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР