Върховна административна прокуратура (ВАП) е установила до момента 88 общински

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) е установила до момента 88 общински
Коментари Харесай

Прокуратурата: 88 общински наредби нарушават правата ни

Върховна административна прокуратура (ВАП) е открила досега 88 общински наредби, съдържащи текстове, противоречащи на Конституцията и законите. Това оповестиха от ВАП, като прецизираха, че инспекцията продължава.

В общинските наредби незаконосъобразно са въведени ограничавания във връзка с физически и юридически лица, имащи отговорности към общината.

В редица случаи в наредбите са въведени правила, недопускащи до присъединяване в търг или конкурс на претенденти, които са неизправна страна по контракт с общината и/или дължат суми на съответната община за налози, такси или други обществени отговорности, в несъгласие със Закона за локалните налози и такси и Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност.

В някои общински наредби е планувано недопускане до присъединяване в конкурс или търг по реда на наредбите на физически и юридически лица, които са взели участие в предишен търг или конкурс, спечелили са го и са се отказали от подписване на контракт с общината.

Изготвени са 15 митинга до съответните административни съдилища за анулация на правила от общинските наредби, незаконосъобразно регламентиращи административни тежести и такси, както и правила, съдържащи условия и правила отвън рамката на откритите със закон, касаещи разпореждането с общински парцели.

Атакуваните текстове опонират на правилата на свободна стопанска самодейност, реда за определяне и събиране на обществени вземания, както и на всички законови разпореждания, регламентиращи реда и изискванията за практикуване на " действия " на територията на съответната община, безапелационни са от ВАП.

По мотив въведените в наредбите правила за ограничаване на кръга от лица, които имат обвързване към общината, прокуратурата аргументира митингите си сочейки, че с този режим се облагодетелстват едни заявители, да вземем за пример тези които нямат отговорности към общината, даже и единствено тъй като не живеят на територията на общината /респ. седалището им е другаде/ за сметка на други.

Нещо повече, посредством въвеждане в общинските наредби на такива ограничавания за стопанска активност на " неизправни страни " на процедура се доближава до неприемливо състояние - едно нарушаване да провокира повече от една неподходящи последствия – договорната отговорност плюс в допълнение изключване от активност, която е би трябвало да е равнодостъпна за всички лица, е заключението на прокуратурата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР