Върховна административна прокуратура (ВАП) е открива разпоредби, приети от общински

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) е открива разпоредби, приети от общински
Коментари Харесай

Общини ограничават със срокове освобождаването на имоти от данък смет

Върховна административна прокуратура (ВАП) е открива разпореждания, признати от общински препоръки в страната , с които на жителите се събират спомагателни такси за действия, без да има законова аргументация за това, както и подзаконови актове, които опонират на основние.

В инспекцията си ВАП е открила такива нарушавания в общини Столична, Варна, Бургас, Ямбол, Търговище, Сливен, Перник, Силистра, Добрич, Свищов, Кюстендил, Свиленград, Дупница, Севлиево, Смолян, Троян, Сандански, Поморие, Балчик, Козлодуй и други

От прокуратурата показват като образци разпореждания, с които за разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешно-квартални пространства с изключение на позволение за градеж, се изисква преднамерено (допълнително) позволение, за чието издаване се събира обособена такса. Такива решения на общинските препоръки не намират съображение в Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ), както и в Закона за устройство на територията (ЗУТ). От ВАП показват, че общинските препоръки по този метод вкарват ново задължение и то без да имат пълномощията за това.

Като образец за друго намерено нарушаване от ВАП показват разпореждания от общинските наредби, в които се вкарва по-кратък период за подаване на заявления за освобождение от възнаграждение на таксата за транспортиране на битови боклуци заради неизползване на парцела. Така се основават предпоставки за безпричинно обременяване на жителите с финансова тежест, показват от ВАП.

Има и общински препоръки, които са въвели в допълнение изискване за освобождение от такса за сметосъбиране и сметоизвозване , като тази опция е планувана единствено за парцели, недекларирани за главно жилище. Подобно условие в Закона за локалните налози и такси отсъства.

Определяни са и такси, както за обработка и отразяване на задгранични правосъдни решения , по този начин и за съставянето на актове за гражданско положение на български жители, които към този момент имат актове, формирани в чужбина . В ЗМДТ и Закона за гражданската регистрация (ЗГР) категорично е планувано, че посочените действия не подлежат на таксуване.

От ВАП обобщават, че към сегашния миг са открити 95 наредби, чиито разпореждания опонират на нормативни актове от по-висок сан - на Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ), Закона за нормативните актове (ЗНА) и други

Подадени са 15 митинга до административните съдилища, като към сегашния миг 3 от тях са почетени на първа инстанция.

Проверката на ВАП продължава.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР