Върховенството на закона остава едно от най-важните предизвикателства тук днес.

...
Върховенството на закона остава едно от най-важните предизвикателства тук днес.
Коментари Харесай

Нокаут! Херо Мустафа каза истината за България

Върховенството на закона остава едно от най-важните провокации тук през днешния ден. Всички знаем това. Затова сме тук. Когато приказваме за господство на закона, мисля за това като за правилото, че всички хора и институции са виновни и равни пред законите. Това ми е доста близка тематика. И когато приключвам моите три години и половина тук в България и се обръщам обратно, първо си мисля за всички тези триумфи, които България реализира през този интервал.

Единствената област обаче, в която скърбя, че не сме видели толкоз огромен прогрес, е региона на върховенството на закона. Преди да дойда в България на всички мои встъпителни срещи, доста български чиновници ми споделиха: " Не използвайте думата с " К ". Не използвайте тази дума с " К " – корупция. С това не се стартира. Това ще съсипе връзките ми с държавното управление. Това ще ме приготви за неуспех. Но аз бих говорила на българите и на институциите. Първото нещо, което те биха споделили, че ги тормози, е корупцията. Така че трябваше да направя това мой приоритет. И това е приоритет за администрацията на Байдън.
-->
Сега някои от вас може да попитат – за какво ми пука толкоз доста? Защото на мен персонално ми пука. Пука ми, тъй като същинските другари, същинските сътрудници, същинските съдружници работят дружно, с цел да се построяват взаимно. И когато България е мощна, ние сме мощни. И същинските сътрудници приказват почтено един с различен. Затова съм тук, с цел да кажа: аз съм същински другар на България. И постоянно ще бъда. Така че, в случай че ми позволите, ще приказвам почтено с вас през днешния ден за някои от проблемите, които не престават да ме интересуват.

Чухме и знам, че другите търговски камари са чули от толкоз доста вложители, че виждат голям капацитет тук, в България, само че се опасяват, че правата им няма да бъдат предпазени, в случай че в миналото са в правосъден спор. Чуваме истории за компании, които са ориентирани към авторитетни лица. Те употребяват институциите, с цел да тормозят, да сплашват, да изнудват съперниците. Чуваме за юристи с куфари, подмолни покупко-продажби, рушвети. Чуваме за непрозрачни практики за възлагане на публични поръчки, персонализирани търгове, спецификации и фаворизиране в държавните поръчки. Чуваме това от нашите компании, тъй че знаем това от първа ръка. В България видяхме, че корупцията фундаментално изкривява действието на някои институции и това е в ущърб на българския народ.

Често чуваме от членове на правосъдната власт и правоприлагащите институции, които поставят смели старания да проверяват и преследват корупцията, единствено с цел да бъдат затворени, трансферирани към други служби или отсрочени за неопределен срок, когато се приближат прекалено много до избрани червени линии. На тези държавни чиновници се отхвърлят покачвания, те се трансферират в далечни градове и се уволняват. Не тви споделям нищо, което не знаете. Просто приказвам истината като ваш другар, тъй че всички да се съсредоточим върху това.

Въпреки че ще продължим да използваме всички принадлежности, които имаме като ваш сътрудник, с цел да служим като катализатор, всички знаем, че смяната би трябвало да пристигна от вътрешната страна. Българските политици, които демонстрират храброст, по думите на правосъдния министър, имащите воля жители, които желаят отговорност от своето държавно управление. Ето за какво събития като днешното са толкоз значими. Бизнес общността в България има голямо въздействие, като предизвиква публичните полемики, оформянето на политики и предлага действени промени за възстановяване на бизнес климата. Имаме потребност от обединени старания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР