Върховенство на правото не може да има там, където достъпът

...
Върховенство на правото не може да има там, където достъпът
Коментари Харесай

Зарков в Брюксел: Без гарантиран достъп до правосъдие няма върховенство на правото

Върховенство на правото не може да има там, където достъпът до правораздаване е усложнен за жителите, които нямат задоволително средства или са в уязвимо състояние ". Това сподели през днешния ден в Брюксел министър Крум Зарков в границите на годишния разговор за върховенството на правото, в който вземат участие министрите на правораздаването на страните членки на Европейски Съюз. Обсъждането на провокациите пред достъпа до правораздаване е част от Съвета " Правосъдие и вътрешни работи " и е от значимите тематики, по които се обменя опит за положителните практики в обособените страни членки, оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването

Министър Зарков показа с сътрудниците си главните нововъведения, направени с промените на Закона за правната помощ и в Закона за медиацията. 

Министрите на правораздаването се сплотиха към потребността да се употребяват всички налични правни начини за дейно практикуване на правата на жителите в правосъдните процедури - усъвършенстване на периодите на производствата, облекчение на правосъдните такси, изключително за уязвимите категории лица, потребление на средствата на медиацията. Подчертана бе и значимата роля на дигитализацията на правораздаването при ускорение и възстановяване на правосъдните процедури и достъпа на жителите до правораздаване.

В рамките на Съвета страните членки, Европейска комисия и Евроюст потвърдиха още веднъж поддръжката си за дейностите, подхванати в границите на Европейски Съюз за противодействието на безнаказаността на закононарушенията, осъществени в Украйна. Високо беше оценена работата на взаимния екип за следствие и създаване в Хага на Център за подкрепяне на следствие на закононарушението " експанзия ". В центъра се основава база данни, която ще разреши събиране, запазване и потребление на доказателства за осъществени закононарушения против човечеството.

Следобед полемиките продължиха по тематиките за ролята на гражданското общество в отбраната на главните права, както и за противодействието на расизма и антисемитизма. В този подтекст министър Зарков напомни невижданото единство на държавно управление, парламент, черква, монархия и общество в България за спасяването на над 48 хиляди евреи преди 80 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР