“Въпроси в областта на опазване на природата и превантивния контрол,

...
“Въпроси в областта на опазване на природата и превантивния контрол,
Коментари Харесай

Зам.-министър Белев за ФАКТИ: Ситуацията с мините е притеснителна. Защо са дошли толкова бързо и дали са се откъснали?

“Въпроси в региона на запазване на природата и превантивния надзор, които проследявам и смятах, че са зле, в този момент - когато влязох в дълбочина, в действителност видях, че са два до три пъти по-зле, в сравнение с си представях”.

Това сподели заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ .

“Установихме, че от 1999 година досега не са признати 30 разнообразни нормативни акта, които законите са изисквали”, даде образец той.

“Има безусловно целеустремено деяние във връзка с прикриване на увреждането на околната среда. Ще дам един доста явен образец: комплексните разрешителни - документът, който се издава на по-големите промишлени предприятия, като слага всички условия, които съответното дружество би трябвало да извърши. Към сегашния миг в Закона за запазване на околната среда не се планува по какъв метод може да се отнеме сложно позволение. Издадено един път, то работи во веки веков, до момента в който не се закрие предприятието”, изясни заместник-министърът.

“Най-големите извършители и замърсители, поради които има наказателни процедури против България и поради които всеки един от нас най-после ще би трябвало да заплати санкцията, не стига, че са ни тровили въздуха, само че в този момент, когато се откри, че това тровене е правено без метод да го измениш и поправиш, ние ще платим и тази санкция. Това е безусловно недопустимо”, добави Белев.

“Внесли сме Закон за изменение и допълнение на Закона за запазване на околната среда. Поставили сме ясно искане към Народното събрание да се основат механизми, по които комплексните разрешителни да се отнемат”, уточни той.

Заместник-министър Белев посочи, че първата му работа на поста е била да бъде решен въпросът със промените в Закона за водите. След това той и екипът му почнали работа по измененията на грешките в Закона за запазване на околната среда.

“В момента се чуват обструкции да не се основава опция да се променят комплексните разрешителни. Противниците на концепцията са всевъзможни депутати - декларират разнообразни ползи, виждаме го в полемиките. Смятаме да сложим въпроса доста остро по време на идващото съвещание на Комисията по околна среда и водите. Който пази правото на един замърсител да замърсява, той е срещу българското общество. Не може да има някой, чието сложно позволение е издадено погрешно поради политически и стопански ползи, вовеки да замърсява и да има правото да ни трови. Това е абсурд”, безапелационен беше Тома Белев.

Попитан какво би трябвало да се извърши по повод строителството на автомагистрала “Хемус”, което се оказа нелегално, той отговори по този начин: “Трябва да знаем, че във връзка с огромните капиталови планове, има заложени мини от 2009 година, когато на власт пристигна първото държавно управление на ГЕРБ. Тогава те си бяха сложили за цел оповестяването на всички предпазени зони от Натура 2000 до края на мандата. Този мандат завърши прибързано, само че въпреки всичко време имаше. След това и при второто, и при третото държавно управление на ГЕРБ предпазените зони не бяха оповестени. Това необявяване докара до наказателна процедура, само че и разреши на Европейската комисия да се взре в методите, по които сме изготвили задачите на предпазените зони. Според тях тези способи са неправилни. Затова бяхме задължени да изработим нови цели. По тази причина през 2020 година бяха спрени огромни капиталови планове, тъй като не са избрани предметът и задачите на предпазените зони от Натура 2000. Санкцията беше прекъсване на средства”.

Заместник-министърът изясни, че не схваща за какво ГЕРБ не са определили толкоз години зоните по Натура 2000: “Честно казано, в действителност не разбирам. Това не е нещо, което може да отмине. След като държавното управление на Тройната коалиция е предложило предпазените зони през 2007-2008-2009 година, Европейската комисия се е съгласила, и да не вложиш средства и да ги определиш вярно е безусловно неразбираемо”.

“Когато не приложиш една европейска инструкция или правилник, ти спираш развиването на държавата”, безапелационен бе той.

“В момента всички огромни планове, които разчитат на европейско финансиране, са на трупчета”, изясни Белев и уточни, че сега Министерство на околната среда и водите работи по въпроса да бъдат признати нови цели на Натура 2000, с цел да може заплащанията по нови оперативни стратегии да стартират.

“Новите цели са доста по-подробни. През 2014 година е изминал срокът България да разгласи зоните, да разгласи задачите на зоните и ограниченията на зоните. Оттогава до момента са минали 8 години и това не е направено. Съответно сме изправени пред две правосъдни процедури. Едната наказателната процедура към този момент е в правосъдна фаза и съм уверен, че Европейската комисия ще успее да ни осъди. Въпросът в този момент е оптимално да понижим опцията да ни бъдат оказани финансови санкции”, сподели още заместник-министърът.

“Много бързо би трябвало да осъществим всички неизпълнени досега наставления и регламенти. Вчера да вземем за пример се занимавах с инвазивните непознати типове. Има правилник на Европейски Съюз, както и два прилагащи регламента, които споделят, че страните членки би трябвало да разпознават 60 типа нападателни животни и растения, да подхващат стъпки, да имат механизъм за събиране на информация. Механизъм няма от 2018 година до момента, а действително той е една страница и половина заповед на министър. Четири години не са стигнали, с цел да се приготви една заповед и ние сме изправени пред наказателна процедура просто тъй като на някого не му се е занимавало”, разяснява той.

Тома Белев разяснява още въпроса с възможното съществуване на мини в Черно море. “Ситуацията с мините е притеснителна”, сподели той и изрази следното подозрение: “Защо са пристигнали толкоз бързо и дали са се откъснали или някой ги е планувал по избран метод - всичко това е притеснително”.

“Тази обстановка ще спре икономическия живот в Черно море. Някой може би има интерес този стопански живот да спре”, добави зам.-министърът и разясни, че в случай че има възбрана за влизане на кораби в Черно море, това ще важи и за изследователските кораби, които биха могли да правят наблюдаване. Според заместник-министъра решението на въпроса с мините ще бъде военно.

“За мен няма по какъв начин да приемем нито от геополитически, нито от стопански, нито от морални, нито от някакъв различен темперамент една война. Каквото и да мислим, каквито и учредения да имаме, не може да оправдаваме едно целеустремено ликвидиране. За мен това е неприемливо!”, безапелационен беше той.

В края на диалога заместник-министър Белев отговори на въпрос за Зелената договорка. “Зелената договорка е широкообхватен механизъм. Страните членки имат разнообразни визии. Целите на Зелената договорка са широкообхватни. Свързани са с природа, със прекъсване на замърсяване, с енергетика. Засега по-активни са гласовете да запазим визията и упоритостта да реализираме каквото е допустимо, без да слагаме под риск стопанските системи. От друга страна, към този момент нямаме публично отсрочване на Зелената договорка и задачите към момента са амбициозни”, приключи той.

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР