Въпросът за Закона за доброволчеството се поставя от 10 години.

...
Въпросът за Закона за доброволчеството се поставя от 10 години.
Коментари Харесай

Благовеста Пугьова: Важно е създаването на рамка, която да регулира доброволчеството

Въпросът за Закона за доброволчеството се слага от 10 години. От два плана на Закона ние взехме най-хубавото, през 2015 година направихме необятно разискване. Сега още веднъж е импортиран планът на закона и той беше признат единомислещо от всички народни представители в комисията по въпросите за децата, младежта и спорта. Това посочи заместник-председателят на обществената комисия към Народното събрание, народен представител от ГЕРБ и вносител на Закона Светлана Ангелова в изявление за предаването „ Нещо повече “.

Със Закона ще се дефинират правата и отговорностите на доброволците, както и на организациите, осъществяващи проведена доброволческа активност. Предвижда се Министерство на правораздаването на своята електронна страница да поддържа обществен указател на лицата, организиращи доброволческа активност, а те да бъдат в указател на доброволците, които правят единствено дълготрайна доброволческа активност въз основа на подписан контракт. Въвежда се обвързване организациите, извършващи доброволческа активност, да основават нужните условия за обезпечаването на живота и здравето на доброволците, както и обвързване за съблюдаване на минимални условия на безвредни условия на труд. Когато съществува заплаха за живота или здравето  на доброволеца се планува да бъде застрахован от лицата, организиращи доброволческа активност. Предвидено е и възобновяване на фактически направени разноски от доброволеца при осъществяване на доброволческа активност. Уредени е и квалификацията на доброволците. Предвидено е и доброволческите организации да поемат и здравноосигурителните вноски на доброволците – това важи единствено за дълготрайната доброволческа активност, изясни в детайли Ангелова.

Доброволецът Благовеста Пугьова разяснява: Важно е инициирането на закона и основаването на рамка, която да контролира доброволчеството. В момента за нашите доброволци, които работят с деца в институции – основното е да го има, тъй като самата дума „ доброволчество “ и самата активност като такава е доста непопулярна. При нас съответно – ние имаме по 150-200 доброволци на месец, които пътуват из цялата страна. Това значи, че аз, персонално, като ръководител на Организацията, нося отговорност за тези доброволци. Ние нямахме до момента рамка за това кой носи отговорност. Най-често организациите сами се грижат за това.

Интервюто със Светлана Ангелова и Благовеста Пугьова чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР