Въпросът за двойните стандарти при храните в Европейския съюз излиза

...
Въпросът за двойните стандарти при храните в Европейския съюз излиза
Коментари Харесай

КЗП: Стартираме проект за установяване на двоен стандарт при храните в ЕС на експертно ниво

Въпросът за двойните стандарти при храните в Европейския съюз излиза от своя политически стадий и навлиза в идващ - експертен.

Това разяснява по време на показване на ново изследване на пазара на храни и спиртни питиета и огромните им дистрибутори в Европейски Съюз Димитър Маргаритов, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите. На конференция през днешния ден КЗП, Комисия за защита на конкуренцията и БАБХ презентираха нов план "Комплекс от ограничения за определяне на нелоялни търговски практики, финансиран от Програмата на Европейски Съюз за потребителите /2014-2029 г./. Целта на този план е точно посредством спазването на единната европейска методология проучването да послужи като модел за по-нататъшното правоприлагане на промените в Директивата занелоялни търговски практики, която ще бъде реалност от 1 януари 2020 година. "Тогава, когато стане ясно, че законът е в действие и това е нелоялна комерсиална процедура, правоприлагащите органи би трябвало да имат този логаритъм ", разяснява Димитър Маргаритов.

Този стадий на изследване е главно експертен, тъй като е обвързван с експертното набелязване на съответните артикули и на пазарите, от които би трябвало да бъдат закупени, уточни още той. Проучването ще обхване общо седем продуктови групи артикули - спиртни напитки; макаронени изделия; млечни артикули сладкиши; зехтин; подправки; консерви. В групата на консервите влизат и детските храни. Конкретното пюре, което ще бъде подложено на параленост и разбор е на ХИП - с броколи, посочи представителят на Комисия за защита на конкуренцията Константин Райков. Критериите, по които са определени новите артикули за разбор, са огромното им разпространяване в комерсиалната мрежа и предлагани със "същата опаковка и комерсиална марка ", без значение от разликите в езика, употребен за даване на информацията. За задачата е очакван снимков материал на определените артикули.

Пробите ще бъдат закупени от Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария. Критерият за избор тук е другата степен на икономическо развиване, прилежаща страна /териториална непосредственост на пазарите/ и страни със сходно ръководство и конструкция. Избрани са и две търговски вериги с цялостно покритие в проучваните страни. Контролните органи ще вземат пробите при съблюдаване на прецизни правила, а оценката за сходство ще протече в няколко стадия. Работна група от експерти на КЗП, БАБХ, Министерството на стопанската система, потребителските организации и научни институти ще бъдат ангажирани в плана. Тестването ще се прави в упълномощени лаборатории по методология, създадена от Генерална дипекция "Съвместен проучвателен център " на Европейска комисия в тясно съдействие с способените органи на страните-членки на Европейски Съюз, организации на потребителите и други заинтригувани по веригата.

Резултатите би трябвало да излязат до 31 януари 2010 год. и тестванията ще потвърдят дали съществуват разлики в състава и сетивните свойства на харни от дадена марка и какъв брой обилни са те, изясни Маргаритов. Крайната цел е всяка страна от Европейски Съюз да ползва идентични ограничения за взимане на проби и проби на храните, тъй че производители и търговци да са наясно с тях и да не могат да ги оспорват, а доказателствата за двоен стандарт при харните да са безапелационни и съпоставими.

По думите на Димитър Маргаритов процесът ще бъде повече въпрос на законодателна техника, а не на комплициран развой. Причината - има консенсус по тематиката, че двойният стандарт би трябвало да бъде преодолян и това би трябвало да стане по този метод - посредством Директивата, посредством законодателството, което от следващата година ще влезе в действие, уточни той. От КЗП припомниха, че анализът през 2017 година на двойния стандарт при храните, след взети проби от 30 продукта, сподели при 19 от тях /63 на сто/ разлики в качество, състав и сетивни свойства.

Статистиката демонстрира, че потребителите в Западна Европа са към 400 млн. души, до момента в който в Източна Европа те са към 100 милиона. "Заради огромния стопански интерес борбата с двойния стандарт е сложна, а съпротивата голяма. Разделението не е сред жителите, а сред огромните корпоративни ползи ", разяснява Маргаритов.

Според шефа на Дирекция "Контрол на храните " към Българската организация по сигурност на храните доктор Любомир Кулински, и трите изследвания на организацията за стигнали до заключението, че казусът с двойния стандарт при храните в действителност съществува. Той напомни стадиите на изследването, почнало през 2017 година до последното,доказало безапелационното съществуване на двоен стандарт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР