Въпросът може да се трансформира и така: Защо няма нови

...
Въпросът може да се трансформира и така: Защо няма нови
Коментари Харесай

Кой подлива вода на Летище Пловдив? София ли?

Въпросът може да се трансформира и по този начин: Защо няма нови полети до Пловдив? Свикнали сме да считаме, че бизнесът в по-малките градове на България е „ сплескан ” от огромния брат – столицата. Че там се случват чудесата в предприемачеството, стопанската система и обществените придобивки. По обясними аргументи.

И в този момент да отговорим на въпроса: Не, не поради София пловдивското летище - единственото функциониращо държавно летище у нас, няма нови полети. Капацитетът на летището във втория по величина град у нас е да обслужва 1 милион пасажери годишно, а в този момент през него на година минават едвам по 240 хиляди души.

Защо?

Според Конфуций стрелбата с лък ни учи по какъв начин би трябвало да търсим истината. Когато стрелецът не улучи, не упреква другите, а търси вината в себе си. Един от най-деструктивните способи за решение на проблемите е да прехвърляме виновността на другите вместо да намерим първопричината и рационалното ѝ решение. Така че, пловдивчани, не обвинявайте София за това, което сами сте си предизвикали.

За да се разкрият нови авиолинии, без изключение, самолетните компании желаят финансови тласъци. Те са под формата на маркетингово съглашение, което цели от една страна да подели риска при откриването на авиолинията и, от друга, да промотира полетите до съответната дестинация. То се подписва за три години и задължението отпада по-късно или сега, в който се доближи 80% натоварване на самолетите.

Известно е, че страната не може да влага в нови линии, а единствено в инфраструктура на летище Пловдив. По тази причина през 2009 година е основан Фонд за развиване на летище Пловдив – южната врата на България. Идеята е на тогавашния шеф, който сега също заема поста изпълнителен шеф - Дойчин Ангелов.

В началото Фондът е привлякъл няколко общини от района, които са повярвали в концепцията и са дали своят вот годишна вноска от 1 лев на гражданин на община. Благодарение на това потеглят първите постоянни полети от Пловдив до Англия, Германия, Белгия и така нататък

Проблемът идва през 2013 година, когато шефът Ангелов е освободен. Общините внезапно стопират да си заплащат вноските и по този начин Фондът затихва. 10 години линиите една по една затварят… 

Преди година Дойчин Ангелов се връща като ръководител на Съвета на шефовете. Тогава дружно с екипа стартират да обикалят от община на община, молейки ги да платят вноските си най-малко за 2023 година След като излиза наяве, че няма по какъв начин да стане, с решение на Фонда опрощават вноските за последните 10 години и молят членовете да заложат в бюджетите си вноските за Фонда през 2024 година. С тези средства ще може да се договорят нови авиолинии.

Многократно Ангелов се пробва да убеди и кметовете на Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали да се причислят във Фонда. На този стадий без резултат.

„ Преди 10 години, когато на летище София нямаше система за кацане при мъгла, целият трафик беше насочван към Пловдив. В тази обстановка самолетните компании са длъжни да извозят с рейсове хората от Пловдив до София. Само една трета от тях обаче се напълваха, тъй като другите две трети от хората живеят в района на Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян и тръгваха със личен превоз “, сподели пред GlasNews Дойчин Ангелов.

Интересно, това не е ли задоволителна причина за кметовете на тези общини да погледнат на фонда като на нещо потребно точно за жителите на техните общини? Така, както направиха в Бургас да вземем за пример.

„ Никога не съм дефинирал София като причина летище Пловдив да няма нови полети. Причината е на локално равнище и се крие в неразбирането на концепцията на Фонда. В Бургас го схванаха и там нещата ще се случат доста по-бързо “, добавя Ангелов.

Да, по всичко проличава, че Бургас най-вероятно ще изпревари Пловдив. Защото там несъмнено има по-добро публично схващане за развиването на Летище Бургас. Местният парламент даде зелена светлина за основаване на Фонд за развиване на летището и кметовете на 13 общини в района ясно обявиха, че желаят парите (вноска на гражданин от 2 лева.) да отиват за закупуване на авиолинии. Концесионерът на Летище Бургас не се почувства притискан, а просто приветства градивния разговор и съобщи своето финансово присъединяване с 200 000 лева, подкрепяйки концепцията за основаването на подобен фонд. Решението за основаването на сдружението ще бъде взето от общинските препоръки на 13-те общини до края на този месец, а учредително заседание се възнамерява при започване на месец април.

Очевидно е, че в Бургас мислят освен за туризма, а въобще за развиването на Югоизточния район – с неговите учещи и работещи в чужбина, както и за всички, които развиват бизнес отвън България. Нима Пловдив не се нуждае от възстановяване на капиталовата и бизнес средата? Нима вторият по величина град в България няма потребност от привличане на задгранични и локални вложители? Нима локалният бизнес няма желания към повишение на конкурентоспособността си? Нима Пловдивско не заслужава обезпечаване на налична и удобна витална среда за гостите и жителите на района?

Какво като най-старият жив град в Европа от дълго време е приет със своята история и просвета, а английски вестник го дефинира за " Вечния " европейски град, двойник на Рим? Какво като оповестиха Пловдив за най-бързоразвиващата се дестинация за културен туризъм? Какво като Пловдив беше провъзгласен за четвъртата най-хубава дестинация в Европа и най-хубавото място за туризъм в България съгласно класацията на European Best Destinations?

Колко коства всичко това, в случай че няма с какво да дойдат гостите у нас?

Докато нямаме гражданско общество, до момента в който общини и бизнес не погледнат на летище Пловдив като на метод за повишение на стандарта на живот на жителите в района, не очаквайте локалното културно-историческо завещание да получи заслужената си аудитория и самопризнание, не очаквайте и развиване на икономическата и транспортната инфраструктура на района. Защото полетите са нужни освен за туризъм, само че и за работа, вложения, опазване на здравето, обучение... 

Българинът е цар да изяснява по какъв начин у нас „ нещата ” няма да се оправят. Виновни са ни всички - политици, управници, институции, страната. Всеки ден се върти едно и също – „ нещата ” не отиват на добре. Хайде стига към този момент! Излезте от дупките си и вложете силата си за нещо, което има действителен смисъл и бъдеще – Летище Пловдив!

Към момента на Летище Пловдив се извършват 10 полета на седмица от Лондон до Пловдив, обслужвани от Ryanair и Wizzair. Линиите са разкрити преди 10 години. Посреща и доста британски туристи с новата постоянна авиолиния от Манчестър. Изключителен интерес има и към чартърните полети с самолетна компания JET2 от Белфаст до Пловдив. През зимния интервал летят по пет чартърни полета на седмица от Анталия до Пловдив и назад. Има постоянна авиолиния Тел Авив-Пловдив, обслужвана от самолетна компания Akria. 

Ръководството на летището отваря вратата към нови хоризонти - Испания, Франция, Италия, Германия, Австрия, Норвегия и Кипър. В момента се договаря за нова постоянна авиолиния от испанския град Малага до Пловдив.

Там Дойчин Ангелов се срещна със зам.-кмета по туризъм на Малага, който показа опцията за сътрудничесто с община Малага, Борда по туризъм на Андалусия, летище Малага, асоциацията на летищата в Испания и сдруженията на хотелиерите, ресторантьорите и превозвачите в района.

Оказа се, че обединяването сред тези организации е донесло извънредно огромен триумф за развиването на туризма в Андалусия. Летище Малага е третото най-натоварено в Испания, като има полети до над 160 дестинации по целия свят. Скоро започва и директна линия до Ню Йорк.

“За модела, за който описа зам.-кметът по туризъм на Малага, можем да мечтаем, само че с Фонда за развиване на летище Пловдив сме на прав път да стартираме откриването на нови авиолинии “, убеден е изпълнителният шеф на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Как мислите, да се прицелим ли с лък?

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР