Въпросът, който повдигаме с голяма загриженост, е по отношение на

...
Въпросът, който повдигаме с голяма загриженост, е по отношение на
Коментари Харесай

Хасан Азис: Спешна индексация на цените в строителството и държавна подкрепа за малките общини

Въпросът, който повдигаме с огромна угриженост, е във връзка с индексацията на цените в строителството. 

В момента локалните управляващи са в неспособност за осъществяване на своите строителни стратегии поради повишените цени. Това съобщи доктор инж. Хасан Азис на форума „Инвестиционните планове. Планът за възобновяване и устойчивост“, проведен от „Стандарт“ и „Строител“.

Дискусията се организира в хотел „ Маринела ” в партньорство с Министерство на регионалното развитие, Камарата на строителите, Камарата на архитектите и Националното съдружие на общините в България.
 Хасан Азис Форум
Европейски сътрудник на самодейността бе евродепутатът Искра Михайлова, зам.-председател на групата „Обнови Европа“ в Европарламента. Тя и ръководителят на УС на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев бяха модератори на полемиката, която събра най-големите компании в строителната промишленост, регионални шефове и над 20 кметове с вицепремиера и районен министър Гроздан Караджов и народни представители, с цел да търси решение на най-наболелите за бранша и локалната власт проблеми.
 Хасан Азис Форум1
Има доста планове, от които строителите се отхвърлят. Нужна е незабавна методика за индексиране на договорите, които се извършват. Много от тях са свързани с контракти по оперативните стратегии. Тези планове и цени са отпреди 2-3 и повече години. За да бъдем в границите на закона тази методика би трябвало да се промени, с цел да не стопираме капиталовия развой, безапелационен бе кметът на Кърджали доктор инж. Хасан Азис, зам.-председател на Движение за права и свободи.

На второ място – нужна е незабавна актуализация на Закона за публичните поръчки. Ако се направи индексация на цените, ние ще сме пред хипотезата да подпишем съглашения към подписаните контракти, което би трябвало да стане със незабавна интервенция на народните представители. Този въпрос е подложен и пред изпълнителната власт, сподели доктор инж. Азис.

За нас от особена значимост е Общинският фонд за вложения. Вече сме на фаза действително пускане. В тази връзка обаче бих желал да обърна внимание – в нашата страна 265-те общини нямат равни благоприятни условия за подготовката на капиталовите си планове. Наложително е по-малките общини да бъдат подкрепени. Това изисква забележителен запас, който няма по какъв начин дребните да генерират от лични доходи. Ако желаеме да сме ефикасни, държавното управление би трябвало да намерения за подкрепяне на дребните общини, акцентира кметът на Кърджали. И посочи, че Националното съдружие на общините в България е повдигало този въпрос пред всички държавни управления през годините.

Използвали сме оперативните стратегии за техническа помощ. Но по-малките общини са споделяли, че се отхвърлят от присъединяване, заради неспособност да приготвят съответни капиталови планове, сподели доктор инж. Азис.

Имаме огромни благоприятни условия по четирите стълба на Плана за възобновяване и резистентност, нужно е съдействие сред локалната власт и бизнеса, с цел да наваксаме изгубеното време. Ако Планът беше признат преди година и половина, в този момент в нашите общини и в стопанската система можехме да се възползваме от 13-те % предплатени заплащания, най-малко 1,3 милиарда можеха да влязат в общините. Така че би трябвало да наваксаме, заключи доктор инж. Хасан Азис.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР