Въпросът какви ядки са по-здравословни – печените или суровите, все

...
Въпросът какви ядки са по-здравословни – печените или суровите, все
Коментари Харесай

Въпросът, на който все още нямаме отговор - сурови или печени ядки?

Въпросът какви ядки са по-здравословни – печените или суровите, към момента не е получил еднопосочен отговор. Д-р Валерия Николаевна споделя следното. Има два съществени метода на термична обработка: изсъхнало печене или пържене в масло. По-често срещано е сухото печене, по тази причина и тук приказваме повече за него.

Разликата сред печени и сурови ядки В аспекта на химичен състав сред двата типа ядки разликата е минимална. Съдържанието на въглехидрати и протеини е съвсем еднообразно. Макар печените да оферират малко повече мазнини и калории, нарастването е съвсем нищожно. Може би печените ядки са по-полезни и изобщо по-здравословни от суровите? Пак негативен отговор: при високи температури полиненаситените мазнини се окисляват и образуват свободни радикали, които са евентуално нездравословни за клетките.

Няколко препоръки по какъв начин се пекат вярно ядки. Най-добре е температурата на тигана или фурната да не е прекомерно висока: сред 140 и 160°C. Втори значим фактор е времето. Ядките не трябва да се пекат над 20 минути. А пърженето им образува рискови трансмазнини.

Сравнително безвредни са, в случай че се ядат в дребни количества (до 2-3 пъти седмично по 30 грама максимум). Вече подчертахме, че ароматът и усетът на печените ядки са по-приятни от тези на суровите. Причина е така наречен " реакция на Маяр “, при която захарите влизат в контакт с аминокиселини. За ядките тя стартира при температура към 120°C и повече. Реакцията на Маяр може да провокира образуването на рисковия канцероген акриламид. Кои печени ядки съдържат най-вече акриламид?

Той се образува доста в печените бадеми, образуването му стартира на 130°C, като се форсира при 146 градуса и нагоре. В изпечените шам-фъстъци има двойно повече акриламид спрямо бадемите. Акриламид не се образува в печени орехи, макадамия и в печени лешници. Все отново следете дозата пържено лакомство да бъде до 30 грама дневно и не го включвайте постоянно в менюто.

Сурови ядки: допустима заплаха за здравето

Всяка сурова храна е за предпочитане пред индустриално обработената. Обаче суровите ядки може да се заразят с бактерии. Най-опасен е причинителят на салмонелата – който постоянно се среща по повърхността на макадамия, бадеми и шам-фъстък.

Затова, да вземем за пример, американските управляващи, с цел да предотвратят епидемии от салмонелоза, позволяват продажбите единствено на печени бадеми. Второ, високата степен на мокрота в складовете предизвика развиване на плесени с токсичните съединения афлатоксини. За страдание, те нормално са устойчиви по отношение на топлота.

Даже дълготрайната топлинна обработка ги понижава единствено на половина.

Трето, суровите храни постоянно изобилстват с фитинова киселина. С нейна помощ природата пази ядките от инсекти – само че това вещество е преграда за човешкия организъм да усвоява потребните хранителни субстанции.

Тя се отстранява от ядките с леко запичане, а може и с накисване.

Как биват накисвани суровите ядки? Посипвате 1 чаша ядки с 1 ч. л. морска (едра) сол. Заливате ги с 2 чаши гореща вода. В взаимозависимост от типа ги оставяте да престоят следните шпации от време: - кашу - 6 часа; - кедър, лешници, орехи – 8 часа; - бразилски орехи и бадеми – 12 часа.

След накисването обелвате ципата – в нея се съдържа най-вече фитинова киселина. И по този начин, кои ядки са по-здравословни: печените или суровите? Явно тези, които най-вече харесвате на усет и подхождат на определения от вас хранителен жанр. Само спазвайте следните простички и обикновени правила: - дневно най-вече 30 г ядки – и то не всеки ден; - суровите ядки се измиват в гореща вода и се накисват; - печете си ядки сами, на изсъхнало, на слаб огън; пърженето не се предлага.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР