Въпросът как се разгласяват СРС е трябвало прокуратурата да си

...
Въпросът как се разгласяват СРС е трябвало прокуратурата да си
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Съдебният съвет да провери прокуратурата за изтеклите СРС

Въпросът по какъв начин се разгласяват СРС е трябвало прокуратурата да си обясни сама за себе си, тъй като сега е позволила такива груби нарушавания на закона, че не знам по какъв начин ще се излезе от тази обстановка. " Така някогашният ръководител на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Бойко Рашков разяснява в предаването на Би Ти Ви " 120 минути " тематиката с публикуваните от държавното обвиняване записи на диалози на командира на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков, в които беше забъркан и президентът.

Рашков уточни, че съгласно Закона за СРС е неразрешено разгласяването на специфични разследващи средства. Там е указано, че резултатите, получени посредством СРС, не могат да бъдат употребявани за друго с изключение на за попречване, откриване и доказване на закононарушения и за отбрана на националната сигурност. По отношението на изказванието на държавното обвиняване, че съгласно Наказателно-процесуален кодекс наблюдаващият прокурор може да разреши разгласяване на материали по обещано дело, той сподели, че двете неща нямат нищо общо.

" Смятате ли, че един прокурор може да се позове на правна норма и да разреши закононарушение ", попита Рашков и добави, че разгласяването на СРС от длъжностно лице се санкционира с до 5 година затвор. Изтъкна още, че използване на СРС по отношение на боен може да стане единствено с позволение от боен съд. От известието на прокуратурата предходната седмица не се схваща нито кой съд е разрешил използване на СРС, нито кой е наблюдаващият делото прокурор от Специализираната прокуратура.

Попитан по какъв начин президент се закача на СРС, Рашков отговори " по нормалната процедура " - като е почнало подслушване на човек, с който той постоянно беседва и по този начин се стига до запис, който се появява след 9 месеца. На въпрос какъв брой надалеч доближава тази процедура, той отговори " както е комфортно на съответните служби ", само че направи уточнението, че стои въпросът за спазването на закона.

" По Конституция, в случай че има данни за осъществено съзнателно закононарушение този (прокурорския) имунитет се снема от Висшия правосъден съвет и аз мисля, че Висш съдебен съвет би трябвало да прегледа този въпрос ", съобщи Рашков. Той прикани съвета да ревизира основния прокурор за това дали е спазена процедурата по използване на СРС.

" Апелирам (ВСС - бел.ред.) да го създадат. Въпрос на чест е Висш съдебен съвет да упражни своите пълномощия, да ревизира този случай и да излезе пред обществото със своето решение. Иначе Висш съдебен съвет ще остане в дълг. Само преди два месеца го избраха и на него се залагаше, имаше упования ", сподели той.

" Какво желаеме да кажем с това, което направи Гешев като една от първите си стъпки като основен прокурор? Какво желаеме да кажем пред света? Да орезилим страната ", попита още Бойко Рашков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР