Въпросът е колко законни са нещата на фирмите от групата

...
Въпросът е колко законни са нещата на фирмите от групата
Коментари Харесай

Къде са собствениците на Nexo? Говори зам.шефът на следствието

Въпросът е какъв брой законни са нещата на компаниите от групата Nexo. Не мога да дам повече информация от дадената на брифинга. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

" Преди повече от година, първо в Ню Йорк, прокуратурата стартира следствие против Nexo за противозаконни финансови интервенции и машинация на вложители. Такава информация постъпи и при нас “, описа той.
-->
По думите му доста български експерти минават образование в чужбина, с цел да могат да разкриват точно такива закононарушения.

„ Именно такива са хората в отдел „ Киберпрестъпност “. Тази интервенция е деликатно готова и осъществена добре, веселя се, че не изтече никаква предварителна информация. Не мога да ви кажа от какъв брой време се възнамерява всичко “, сподели Тодоров.

„ След като има формирано досъдебно произвеждане и се води следствие, има привлечени обвинени, значи че все още разполагаме с данни за осъществени закононарушения “, сподели той.

„ Едно закононарушение може да е първично – да е осъществено другаде, а следствията от него да са напълно други и да касае и други страни. Престъпността е много интернационална “, съобщи Тодоров.

По думите му е обикновено Nexo да се пази, те имат това право.

„ Политиците може да си разясняват, каквото си желаят “, сподели той във връзка на изявленията на Асен Василев по тематиката.

„ Вчера чух, че Христо Иванов мисли, че тази акция цели провалянето на третия мандат. Това не звучи съществено. Това какво значи? Прокуратурата да не работи в последните години, тъй като или сме в предизборна обстановка, или се връчват мандати, или се вършат опити за сформиране на държавно управление “, сподели той.

Тодоров не издаде дали прокуратурата знае къде са притежателите на Nexo. „ Можем да ги търсим по целия свят “, сподели той и добави, че следствието към този момент е стигнало до България, откакто към този момент другаде биват разследвани тези хора.

По думите му е допустимо Антони Тренчев да е в Дубай. „ Не удостоверявам, само че го позволявам “, сподели той.

Тодоров бе запитан дали чиновници на Nexo са донори на политическа партия в България.

„ Това не е обект на нашето следствие, само че се замислих по този въпрос. Няма нищо неприятно, в случай че младежи харесват дадена партия, да дадат подаяние на нея. Ако имаш 200 000 лева приход, за какво да не дадеш пари, само че в случай че изкарваш по 50 000 лева и дадеш 1/3 на партия, към този момент е необичайно “, сподели той.

„ Ако тези дарения хипотетично са правени в къс интервал от време, или съвсем по едно и също време, може да се мисли в посока дали това не е едно общо подаяние, разрушено под 5 елементи, с цел да е под прага и да не се води следствие за пране на пари. Това е догадка, ние не загатваме политици. Ако някой депутат има съпричастност към това следствие, ще бъде разпитан, имунитетът му ще бъде свален и така нататък “, сподели той.

„ Определението „ тиня и каскет “ звучи несериозно. Това е следствие на основния ни прокурор и още 8 международни, американски прокурори. Звучи несериозно да бъде квалифицирана по този начин, един същински политик не би споделил такова нещо “, разяснява Тодоров във връзка на изявленията по тематиката на Настимир Ананиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР