Въпросът е да не се драматизира ситуацията, а да се

...
Въпросът е да не се драматизира ситуацията, а да се
Коментари Харесай

Икономист: Без драма за зърното от Украйна; Браншът: Имаме нужда от помощ

Въпросът е да не се драматизира обстановката, а да се работи с цифри, настоя той във връзка със заканите за митинги от зърнопроизводителите. Така икономистът Лъчезар Богданов разяснява пред Нова тв заканите за митинги от зърнопроизводителите у нас ден откакто Народно събрание реши възбраната за импорт на зърно от Украйна да отпадне. Той дефинира като " много евентуално " помощите, които секторът получава да отиват единствено в дребен кръг от хора, а останалите да страда. И посочи, че е мъчно да се наблюдава собствеността на всички компании. 

" Ако приказваме за пшеницата, България е голям чист експортьор. Там импорт от Украйна няма. Може да има теоретично. При слънчогледа обстановката е друга " и предложи да се проследят данните за импорт на слънчоглед и експорт на слънчогледово олио. " На процедура това са два свързани съда - когато има положителни условия и повече импорт, има повече експорт на олио. Това не е вътрешен затворен закрепен пазар. България преди е внасяла и от Румъния поради тези мощности ", счита Богданов. Миналата година на международните тържища е имало внезапен скок на цената на пшеницата и слънчогледа, а някои хора си били помислили, че цената ще е " новото обикновено ".

Радостина Жекова показа позицията на сектора, който се кани да стачкува. 2,5 милиарда облага на процедура е пръсната сред 70 хиляди производители, не знам кой е дребен и огромен. По данни на финансовото министерство 2 милиарда са дотациите. Това значи, че ние тия облаги сме ги калкулирали единствено от дотации. Използва се за база година, която бе добра за бранш земеделие ", посочи тя цифрите за обстановката в бранша.

Производството тази година е безумно скъпо поради цена на торове, горива. Според нея секторът има потребност от помощ. Вносът на пшеница пък не бил деен, тъй като нямало задоволително ценова разлика. Вчера Европейска комисия приела решение, с което слага всичко производители в неплатежоспособност - финансирането на 1,2 милиарда евро за транспортни разноски за стока, с цел да влезе. Нали разбирате какъв брой неконкуретноспособни ще бъдем ние, попита тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР