Въпрос: Работодателят ми постоянно ме глобява със суми от 20

...
Въпрос: Работодателят ми постоянно ме глобява със суми от 20
Коментари Харесай

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Въпрос: Работодателят ми непрекъснато ме глобява със суми от 20 и 50 лева, тъй като съгласно него „ нарушавам трудовата дисциплинираност ”. Има ли законово съображение да ми постанова такива санкции?
В. Тодоров, гр. Враца
Отговор: Съгласно член 272, алинея 1 от Кодекса на труда (КТ) без единодушието на служащия или служителя не могат да се вършат удръжки от трудовото му заплащане с изключение на за: получени аванси; надвзети суми в резултат на механически грешки; налози, които по специфични закони могат да се удържат от трудовото възнаграждение; осигурителни вноски, които са за сметка на служащия или служителя, обезпечен за всички осигурителни случаи; запори, наложени по съответния ред; удръжки в тази ситуация по член 210, алинея 4 от КТ.

Работодателят има опция да потърси и имуществена отговорност от служащия или служителя за вредата, която е предизвикал на работодателя по немарливост при или във връзка осъществяването на трудовите си отговорности. За щета, която е породена съзнателно или вследствие на закононарушение или е породена не при или във връзка осъществяването на трудовите отговорности, отговорността се дефинира от гражданския закон.
Съгласно член 206, алинея 1 от КТ за щета, породена на работодателя по немарливост при или във връзка осъществяването на трудовите отговорности, служащият или служителят дава отговор в размер на вредата, само че не повече от уговореното месечно трудово заплащане.

Наказанията, които работодателят може да постанова при нарушение на трудовата дисциплинираност, са забележка, предизвестие за уволняване и уволняване. В закона не съществува дисциплинарно наказване „ удръжка от заплатата при забавяне за работа “. В член 187 от Кодекса на труда (КТ) е планувано, че нарушавания на трудовата дисциплинираност са: 1. забавяне, прибързано овакантяване на работа, отсъствие на работа или неуплътняване на работното време; 2. явяване на служащия или служителя на работа в положение, което не му разрешава да извършва предоставените му задачи; 3. несъблюдение на предоставената работа, неспазване на техническите и софтуерните правила;

4. производство на некачествена продукция; 5. неспазване на разпоредбите за здравословни и безвредни условия на труда; 6. несъблюдение на законните нареждания на работодателя; 8. корист с доверието и уронване на положителното име на предприятието, както и разпространение на поверителни за него сведения; 9. увреждане на имуществото на работодателя и прахосване на материали, първични материали, сила и други средства; 10. несъблюдение на други трудови отговорности, планувани в закони и други нормативни актове, в правилника за вътрешния трудов ред, в груповия трудов контракт или избрани при възникването на трудовото правно отношение.

Съгласно горното, може да се твърди, че работодателят изрично няма законовото право и не следва да прави удръжки от трудовото заплащане при нарушение на трудовата дисциплинираност. Налагането на сходни „ санкции “ е жестоко нарушаване на трудовото законодателство.

Инфо: Дунавмост

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР