Въпрос на цифри: възрастта, на която се чувстваме най-щастливи и

...
Въпрос на цифри: възрастта, на която се чувстваме най-щастливи и
Коментари Харесай

Въпрос на цифри: възрастта, на която се чувстваме най-щастливи и уверени в себе си


Въпрос на числа: възрастта, на която се усещаме най-щастливи и уверени в себе си. Въпреки от време на време отрицателното
разбиране на възрастта,
всички знаем, че мъдростта идва с годините – и явно това важи за още доста хубави качества.

Изследванията демонстрират, че колкото повече остарявате, толкоз по-уверени и удовлетворени сте. Всъщност
хората на 60 години са по-склонни
да декларират, че са щастливи и, съгласно изследване, представено от huffpost.com, те са и по-уверени от множеството в по-млада възраст.
И по този начин, каква е тайната на тези зрели
и удовлетворени хора? За страдание не става въпрос за еднопосочен отговор, а по-скоро за няколко фактора. Ето обаче какво си коства да отбележим съгласно някои научни проучвания по тематиката:

Данни демонстрират, че измежду хората на възраст 18-25 години процентът на меланхолия е най-голям. Въпреки че пандемията усили равнищата на всички места – в това число измежду по-възрастното население – интервюираните над 50 години към момента имат най-ниските равнища на тревога като цяло.

В изследване от 2016 година откриватели интервюират повече от 1500 души от разнообразни възрасти по отношение на тяхното физическо, когнитивно и психическо здраве. Те откриват, че в 20-те и 30-те си години хората оповестяват, че имат по-ниски равнища на благополучие спрямо тези над 40. Дилип Джесте, психиатър и един от създателите на проучването, разяснява пред Time, че това евентуално се дължи на обстоятелството, че сте по-способни да се отърсите от ежедневните стресови фактори, когато сте по-възрастни, а също така сте по-мъдри и осъзнати, което способства за щастието.

Изследване от 2018 година, оповестено в списание Psychology Bulletin, открива, че самочувствието доближава пика си към 60-годишна възраст. Това съгласно създателите на проучването евентуално се дължи на по-стабилната среда. До този стадий от живота си би трябвало да сте основали солидни взаимоотношения, да сте били повишавани в работата или да сте помогнали на децата си да израснат като независими възрастни.

Друго изследване открива, че по-младите участници възприемат щастието като моменти на екзалтираност и мощни страсти, оповестява The Atlantic. По-възрастните споделят, че се усещат щастливи, когато са спокойни или отпуснати, което е обвързвано повече с това да бъдат удовлетворени тук и в този момент, вместо да се вълнуват от това, което следва.

Изследване на изображения на мозъка, оповестено през 2004 година, открива, че по-възрастните хора демонстрират понижена интензивност в тяхната амигдала. Това е региона на мозъка, обвързвана със напрежението и прочувствените реакции, когато им се демонстрират отрицателни изображения. Това може да значи, че вашата автоматизирана реакция на негативните тласъци може да стане по-приглушена с възрастта.

Имайте поради, че когато става въпрос за благополучие, доста проучвания по тематиката демонстрират, че равнищата му всекидневно следват U-образна крива. Това значи, че щастието ви е с високи равнища, когато сте на 20 години, преди да се спадне надолу в междинната възраст и по-късно да се изстреля още веднъж нагоре в края на 60-те ви години.

Все отново, където и да се намирате в житейския си път, тези точки не покриват всички теории, свързани със стареенето и щастието, а са единствено няколко изследвания по необятната тематика.

Най-простата истина е, че всеки може да усили възприятието си на задоволство или самочувствие. Възрастта ви не дефинира безусловно какъв брой сте щастливи, а по-скоро вашите привички. И има доста неща, които можете да практикувате, с цел да ви оказват помощ да достигнете положение на самодоволство.

И въпреки всичко проучванията по тематиката си заслужават вниманието – изключително поради обстоятелството, че доста хора считат, че остаряването е най-много отрицателно, вместо позитивно прекарване, и се опасяват от всяка спомагателна свещ върху тортата на рождения си ден.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР