Въпреки зимата цените на газа в Европа паднаха до най-ниското

...
Въпреки зимата цените на газа в Европа паднаха до най-ниското
Коментари Харесай

Газовият пазар на Европа се върна в 90-те

Въпреки зимата цените на газа в Европа паднаха до най-ниското равнище за 2021 година, т.е. върнаха се на равнищата отпреди рецесията. Тази вест обаче е засенчена от обстоятелството, че потреблението на газ в Европа е паднало до най-ниското си равнище от 1995 година насам. И най-вероятно Европа в никакъв случай няма да може да се върне към пика си на търсене отпреди рецесията. Какво чака европейския газов пазар през 2024 година?

Цените на газа в Европа паднаха за първи път до минималното равнище напролет на 2021 година, т.е. преди да настъпи енергийната рецесия и внезапното повишаване на цените на газа от средата на 2021 година доникъде на 2023 година Фючърсите на газа в най-големия хъб в Европа - холандския ТТФ, паднаха до 250 $ за хиляда кубически метра.

Тук се събраха няколко фактора. Първо, внезапен спад в търсенето на газ, което докара до исторически ниско ползване на газ в Европа. Търсенето на газ в Европа през 2023 година е спаднало до най-ниското си равнище от 1995 година, пресметна МАЕ. Само енергийният бранш съставлява 75% от понижението на потреблението на газ. Втората причина е топлото време. Третото са исторически рекордни ресурси от газ в подземни складове.

„ Цените от средата на 2021 година доникъде на 2023 година бяха високи. Индустрията не ги одобри. Потреблението на газ през 2022 година е намаляло с 60 милиарда куб. м, през 2023 година – с още 30 милиарда куб. м. Домакинствата също понижиха потреблението, само че промишлеността беше най-силно наранена. Защото е станало нерентабилно да се създават артикули при такива енергийни разноски в Европа. Стоките станаха неконкурентоспособни в съпоставяне със същите артикули, създадени в Азия, Русия или Съединени американски щати, където хиляда кубически метра на борсата костваха 100 $, а в този момент костват 60 $ “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет по Правителството на Руската федерация и Фонда национална енергийна сигурност.

Показателен образец е намаляването на производството на азотни торове в Германия, защото производството им на цена от 1000–2500 $ за хиляда кубически метра е стопански неуместно. В Русия газът струваше единствено 100 $, по тази причина Германия стартира да внася тези торове от Русия, отбелязва специалистът.

„ Настоящите ниски цени са балансиращо деяние на пазара след интервал на високи цени от средата на 2021 година доникъде на 2023 година Високите цени убиват търсенето на всеки артикул “, споделя специалистът. Топлата зима на 2023-2024 година докара до ниско търсене на газ за отопление. В резултат на това в подземните складове в Европа остават доста ресурси от газ. Към 21 февруари те са запълнени с повече от 64%, което е връх за това време на годината.

„ Най-вероятно до края на отоплителния сезон европейските подземни газови складове ще останат цялостни на 50–60%. Сега европейците понижават вноса на газ и от ден на ден се концентрират върху добива на газ от подземни складове, защото изпомпаният газ би трябвало да се продава. Но във всеки случай ще има доста запаси в подземните газови складове, което значи, че до идната зима ще е належащо да се закупува газ в по-малки размери, в сравнение с предишното лято. Тоест търсенето на газ след отоплителния сезон ще бъде малко “, изяснява Игор Юшков. Следователно към момента няма предпоставки за повишаване.

За съпоставяне, енергийната рецесия в Европа стартира в средата на 2021 година, откакто районът излезе от дълга, студена зима с ниски доставки на природен газ. Това докара до повишение на търсенето му през лятото. В същото време започнаха проблеми с доставките, защото ВПГ беше изтеглен от азиатския пазар, който плащаше по-висока цена за него.

През 2022 година се появи още един отрицателен фактор, който способства за по-нататъшно нарастване на цените на газа в Европа. Европейците последователно започнаха да получават все по-малко съветски газ. Това се случи по разнообразни аргументи: първо, отводът на някои европейски страни да преминат към нова платежна система, по-късно проблемите с ремонта на турбините за " Северен поток.1 " заради канадските наказания, по-късно отводът на Украйна да изпомпва съветски газ през южното отклонение при пренос, и най-после, детонация на двата “Северни потока. ”

Европа стартира интензивно да минава към ВПГ, в това число американски, който беше наименуван молекулата на свободата. Тази молекула обаче не съумя да избави потреблението на газ в Европа и нейната промишленост. „ Всичко беше скъпо: тръбопроводен газ и ВПГ. И ВПГ не пристигна в Европа в толкоз огромни размери, че да размени дефицита и намаляването на доставките на съветски газ. Липсата на задоволителни размери изостри дефицита на газ на европейския пазар, който се следи от средата на 2021 година Не може да се каже, че ВПГ е задоволил търсенето в Европа или още повече, че е изместил съветския газ. ВПГ не размени съветския газ, заради което Европа трябваше внезапно да понижи потреблението на газ и да загуби част от промишлеността си “, отбелязва Игор Юшков.

Той показва още една неприятна линия на ВПГ за европейците: те би трябвало да се борят за него с азиатските купувачи. „ Ако европейски покупател желае ВПГ да пристигна при него, тогава той би трябвало да заплати повече от цената на азиатския пазар. Това е изпълнено с непрекъснатото опазване на релативно високи цени на ВПГ с високо ползване в Азия “, споделя Юшков.

Що се отнася до 2024 година, като се има поради настоящата цялост на подземните складове за газ и намаляването на потреблението, цените на газа в Европа евентуално ще останат ниски и ще възлизат на към 350 $ за хиляда кубически метра. Ако акциите намалеят по-значително, тогава цената може да се върне до равнището от 500 $ “, отбелязва Анна Кокорева, специалист по фондовия пазар.

Ако цените останат ниски, европейците могат да си разрешат повече газ и търсенето може да се усили. „ Въпреки това, Европа, несъмнено, няма да доближи размерите на ползване, които бяха през 2021 година

И не е несъмнено, че Европа в миналото ще се върне към предходните размери на ползване на газ, защото те развиват възобновима сила и доста предприятия няма да се върнат в Европа. Следователно 2021 година може да остане в европейската история като пикова година на ползване на газ “, не изключва специалистът на ФНЕС.

Според неговата прогноза, в случай че газът остане на ниска цена в Европа през идващите години, тогава газът ще се конкурира с възобновимата сила, с цел да изтласка въглищата от пазара. Тоест европейците ще се откажат от въглищата в изгода или на газ, или на възобновима сила.

За да скочат цените до 1000–2000 $ за хиляда кубически метра, както стана през 2022 година, би трябвало да дойдат черни лебеди. „ Например, в случай че избухне боен спор в Близкия изток и Иран затвори Ормузкия пролив, това ще докара до рецесия освен на петролния, само че и на газовия пазар. Целият ВПГ от Катар ще бъде затворен в Персийския залив, ще има дефицит на международния пазар и цените ще се мерят в хиляди долари за хиляда кубически метра “, споделя събеседникът.

Друг сюжет, който би довел до внезапно повишаване на цените, е Съединени американски щати да наложат възбрана върху износа на ВПГ, което също би било потрес за международния пазар, само че към този момент е малко евентуално.

Третият евентуален риск е, в случай че Съединените щати наредят на Украйна да прекъсне преноса на съветски газ за Европа тази пролет. Експертът назовава този вид по-реалистичен, само че в този случай няма да има потрес и макар че цените ще се повишат, те няма да скочат до 1000 $. Защото доставките през Украйна не са толкоз огромни, колкото преди. Според Европейската комисия доставките на съветски тръбопроводен газ, които представляваха 40% от доставките на Европейски Съюз преди спора в Украйна, са паднали до 8%.

И най-после, цените на газа в Европа могат да се повишат до 500-600 през всеки отоплителен сезон, в случай че зимата е студена. Европа стана мощно подвластна от времето.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед72415Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед108253Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед11963Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед28141Д-р Радко Ханджиев с нова книга " Унгарски дневници ": Срещу Орбан има коалиция от либерали, социалисти и неонацистиКоментарен Поглед36412Зорница Илиева: Сглобката е надали не пред разпад!? Едни изключителни избори ще бъдат глътка въздух!Алтернативен Поглед376600Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед235290Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед116011Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед108253Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияКоментарен Поглед100814Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени  Румен Петков
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР