Въпреки усилията да се привличат повече ученици към професионалното образование

...
Въпреки усилията да се привличат повече ученици към професионалното образование
Коментари Харесай

Супер рядка професия скоро може съвсем да изчезна

Въпреки напъните да се притеглят повече възпитаници към професионалното обучение и тази година има закрити паралелки при приема след седми клас, като някои от тях даже са за редки и предпазени специалности. Така да вземем за пример макар че у нас има апетит за заварчици, паралелката „ Машини и уреди за заваряване “ в професионалната гимназия по механоелектротехника „ Никола Вапцаров “ в София ще бъде закрита поради липса на претенденти. Това изясни шефката на Регионалното ръководство по обучение в столицата Ваня Кастрева, представена от в. Монитор.

Тя описа също, че тази година по предложение на Министерство на вътрешните работи беше разгласен банкет за нова паралелка „ Физическа защита на обекти “ в 128 СУ „ Алберт Айнщайн “. Желаещите обаче са били извънредно незадоволителни и по тази причина класът няма да бъде образуван.

93 се обрисува да бъдат закритите паралелки единствено в 7 области на страната след трето класиране за банкет след седми клас, сподели инспекция. В столицата да вземем за пример те са 40. Един клас остава неосъществен, в случай че в него не се съберат най-малко 18 възпитаници.

Общо 23 паралелки с банкет след 7-и клас ще бъдат закрити след третото класиране, оповестиха от Регионалното ръководство на образованието в Пловдив, заяви u4avplovdiv.com. До ново закриване може да се стигне след 4 септември. Това е крайната дата, в която шефовете би трябвало да приключат дефинитивно с приема.

„ Правим компромис с паралелки, на които не доближават по 1-2 деца, само че са във значими посоки, за които има потребност от фрагменти на пазара на труда”, сподели ръководителят на комисията за банкет Рангел Райчев.

Този метод е прибавен и по отношение на дуалните паралелки. Въпреки мощно рекламираното дуално обучение, което пловдивски професионални гимназии оферират по швейцарския план „ ДОМИНО”, претенденти липсват за автотранспортна техника в Професионалната гимназия по автотранспорт, където не се е записал никой. Така на процедура искащи няма, макар че учениците ще получават стипендии и хонорари, до момента в който се образоват и че имат обезпечени работни места при завършването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР