Въпреки това, много от нас са подложени на стрес от

...
Въпреки това, много от нас са подложени на стрес от
Коментари Харесай

Мистерията около биологичния ни часовник е разбулена...Zzzz

Въпреки това, доста от нас са подложени на стрес от динамичното всекидневие и не получават нужното количество сън. В продължение на доста години учените знаят, че живите организми, в това число хората, имат вътрешен, биологичен часовник, който им оказва помощ да се приспособяват към измененията на околната среда при промяна на деня и нощта. Липсата на задоволителен сън води до осуетяване на биологичния ни часовник, което е причина за изменчиво въодушевление, раздразнителност, нервност, меланхолия и сърдечни проблеми. Ако до в този момент, механизма на деяние на този часовник беше тайнственост, то учените към този момент имат отговор.

Тази година Нобелова премия за физиология и медицина бе присъдена на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за откритието им на молекулярните механизми, контролиращи циркадния темп или така наречен биологичен часовник. Използвайки плодни мушици, тримата учени са съумели да изолират ген, който управлява естествения биологичен часовник. Те откриват, че този ген кодира протеин, който се натрупва в клетката през нощта и количеството му понижава денем. В следствие те откриват спомагателни протеинови съставни елементи в тази система, откривайки механизъм, който ръководи самоподдържащия биологичен часовник в клетката. Вътрешният ни часовник контролира някои значително значими функционалности на тялото и мозъка ни като държанието, равнищата на хормони, съня, телесната температура и метаболизма. Здравето ни може да се повлияе и това да докара до повишение на риска от редица болести, когато има противоречие сред околната среда и вътрешния ни биологичен часовник, да вземем за пример при нескончаем полет с огромна разлика в часовите зони. Учените са безапелационни, че здравословния метод на живот, комбиниран с първокласен и спокоен сън понижава риска от редица болести.

Как да подпомогнем нашия биoлогичен часовник да работи добре?

За никого не е загадка, че дейния метод на живот, здравословното хранене, избягването на нездравословните привички като несъразмерната приложимост на алкохол и тютюнопушене са причина за възстановяване качеството на живот. В случаите, когато това не е задоволително, можем да се доверим на продуктите на пазара, които съдържат мелатонин, който се употребява за подкрепяне настъпването на естествения сън. Съществуват редица артикули, само че е значимо да се знае, че за обезпечаване на първокласен сън без събуждания, е належащо механизмът на деяние на продукта да обезпечава следено освобождение на мелатонина, с цел да се подсигурява дълготраен сън през цялата нощ.

Учените от италианския производител на фармацевтични артикули Амброс, сполучливо са създали и патентовали мелатонин с следено освобождение, който контролира биологичния часовник, като обезпечава бързо заспиване, нескончаем нощен сън, без междинни събуждания. Иновативната двуслойна таблетка съдържа 5 mg мелатонин, като първите 2 mg мелатонин се освобождават незабавно след приема, с цел да подкрепят процеса на заспиване, а останалите 3 mg мелатонин са налични от втория до шестия час след приема, с цел да обезпечат първокласен и спокоен сън през цялата нощ.

PR публикация
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР