Въпреки тържествените обещания на кмета Йорданка Фандъкова да не се

...
Въпреки тържествените обещания на кмета Йорданка Фандъкова да не се
Коментари Харесай

Ремонтът на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III" едва ли ще приключи в срок

Въпреки тържествените обещания на кмета Йорданка Фандъкова да не се повтарят грешките от предходни поправки в София (като този на ул. " Граф Игнатиев ", когато продължителното затваряне на улицата докара до банкрут на бизнеси и до всеобщо евакуиране на магазини), действителността през към този момент почналия деен строителен сезон приказва за тъкмо противоположното. Вървящите сега реконструкции в центъра на София наподобяват проведени по метод, който да е комфортен за стоителите и служителите, а не за живеещите в града. Традиционно изпълнителите са известни компании, което не оказва помощ на обектите да се работи стремително.

Вече близо 2 месеца и половина– от 10 април до момента, придвижването по бул. " Македония " и по част от " Цар Борис III " (от Руски монумент до трамвайното ухо в " Бъкстон " ) е затруднено за водачи и пешеходци поради огромния план за замяна на релсите по трасето, по което се движи трамвай №5. А от предходната неделя – 20 юни, за придвижване на коли и трамваи е затворена и част от улица " Алабин " в сектора от ул. " Лавеле " до бул. " Христо Ботев ", по която са ситуирани десетки магазини и други търговски обекти. От известия на изпълнителя– компанията ВДХ, разлепени по оградите на строителната площадка, излиза наяве, че въпросният сектор на " Алабин ", който е с дължина от по-малко от километър, ще бъде затворен за интервал от 260 дни, или към 9 месеца. Целият план за реконструкцията на трамвайния релсов път до Княжево пък би трябвало да завърши напролет на 2023 г. 

Въпреки че и по този начин срокът не наподобява по никакъв начин къс, занапред може да се направи обосновано съмнение, че той няма да бъде спазен. Причината: по релсовото трасе, което се подменя сега - от Съдебната палата до трамвайното обръщало в " Бъкстон ", работят не повече от 50-60 служащи. Бройката наподобява извънредно незадоволителна за обект с дължина повече от 5 км. Като доказателство, че реконструкцията на бул. " Цар Борис III " върви постепенно, е задоволително да се уточни фактът, че времето от 10 април до момента се е оказало незадоволително да се демонтират старите релси в сектора от спирка " Красно село " до трамвайното ухо в " Бъкстон " (на снимката). В този периметър ремонтът на трасето на трамвай №5 в действителност още не е почнал и в него всичко ще се случва в бъдеще време.
 Договорът за реорганизация на релсовивя път по " Цар Борис III " бе подписан на 18 януари, 2021 година и е на стойност 40 534 831.70. Справка в регистъра за публичните поръчки демонстрира, че единствено за 2021 година компанията има три подписани контракта за публични поръчки - с общината, с Министерство на обучение и науката и с община Костинброд, куп контракти има и от 2020 година От фирмените регистри излиза наяве, че действителен притежател на ВДХ АД е някогашният началник в АПИ Велико Желев. И тази компания е взимала пари от ББР - има вписан залог върху предприятието като съвпкупност, с размер на обезпеченото взимане 57 400 000 лева Фирмата е директно следена от друга известна компания на Велико Желев - " Хидрострой " АД. Компанията се прочу около отчета на Сметната палата като една от компаниите, получавали най-големи заплащания от държавното сдружение " Автомагистрали " по скандалните ин-хаус поръчки за автомагистрала Хемус - компанията е взела 213 млн. лева по контракта за създаване на сектори от 1 до 6 и 116 млн. лева за сектори от 7 до 9. " Хидрострой " закупи друга обичана фирма при поръчките - " Водстрой 98 ", свързвана с Делян Пеевски. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР