Въпреки широкото разпространение и надеждност на ракетните двигатели на течно

...
Въпреки широкото разпространение и надеждност на ракетните двигатели на течно
Коментари Харесай

Пробив в космическите технологии: САЩ успешно тества ротационен ракетен детонационен двигател

Въпреки необятното разпространяване и надеждност на ракетните мотори на течно и твърдо гориво, те нямат бъдеще. Потенциална подмяна на моторите с химическо гориво могат да бъдат ротационните детонационни ракетни мотори (RDRE). Те са 15% по-икономични и доста по-надеждни при работа. Но тази технология е напълно нова и предстоят още доста проби и проучвания.

Неотдавна Дирекцията за перспективни проучвателен планове (DARPA) към Министерството на защитата на Съединени американски щати смъкна грифа за секретност от процедурата за изпитване на ротационния детонационен ракетен мотор. Той е дело на компанията Venus Aerospace. Това разреши на компанията да показа видеозапис от теста на задвижващата система, който е забележителен стадий в създаването на революционния мотор.

Според компанията нейните експерти са съумели да реализират продължителна работа на мотора, който е подобаващ за съоръжение както на хиперзвукови ракети, по този начин и на хиперзвукови самолети. Преди време НАСА се похвали с сходно достижение. Създаденият от организацията мотор с ротационна експлозия е съумял да работи в продължение на 4 минути. Това е задоволително, с цел да се приземи да вземем за пример спускаем модул на Луната. Двигателят на Venus Aerospace е основан за дълги полети в границите на Земята и за извеждане на апарати в орбита. При такива условия RDRE устоя доста по-дълго. Сега, след извършените проби, към този момент умерено може да се върви към тази цел, обявиха от компанията.

Не се оповестяват обаче никакви детайлности. Вероятно става въпрос за класифицирана информация. Venus Aerospace създава хиперзвуков аероплан и той се нуждае от благонадежден мотор, както и от въздух. Ротационният детонационен ракетен мотор може да бъде показан жестоко като два коаксиални цилиндъра сложени един в различен. Горивото се впръсква в междинната сред тях и се възпламенява. Това основава детонация и вихрово разпространяване на ударната вълна, което доста усилва тягата и икономисва гориво.

Пробивът на Venus Aerospace е създаването на нов вид охладителна система, която дава опция на мотора да работи изключително дълго.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР