Въпреки различията и сложните отношения помежду ни през годините, е

...
Въпреки различията и сложните отношения помежду ни през годините, е
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Диалогът вляво започна. Първата стъпка беше днес

Въпреки разликите и комплицираните връзки посред ни през годините, е време за единство и готовност вляво. Това е първата стъпка. Нужни са общите ни единни дейности за смяна. Това съобщи Корнелия Нинова пред участниците от над 30 партии и съюзи в срещата-дискусия за лява политика след рецесията, проведена от Българска социалистическа партия в столичен хотел. Те я дефинираха като навременна, нужна и невиждана.

Нинова добави, че за задачата се сплотяват за:

1. Този формат да стане непрекъснат и отворен за нови участници.

2.Да се сътвори политико-експертна група, която да приготви полемики по съответни секторни политики и хронограма за съответни общи дейности.

3. Различните партии и съюзи да се включат в национална подписка, инициирана от Българска социалистическа партия, за смяна на модела на ръководство на България.

Участниците приготвят обща декларация, с която ще излязат до дни.

„ Смисълът на тази среща е да предизвика съдържателна полемика. Отдавна левите обединения не се бяха обединявали. Политическият знак, който се дава през днешния ден е извънредно положителен. Ако тези процеси се развият вярно, приключват добре”, съобщи модераторът на полемиката с партии, неправителствени организации и съюзи за лявата политика от Института за нов стопански прогрес Росен Карадимов. Според него извънредно значимо е преосмислянето и трансформирането на главните хрумвания на лявото през призмата на актуалния свят.

„ Политика без ясна политическа идеология не може да се води. Това води до внезапно взимане на завои, до непредсказуемост и безпринципни обединения. Точно поради това считам, че левицата е тази, която може да направи промяна”, уточни Карадимов и акцентира, че свободата, равенството и справедливостта са фундаментът на лявото и би трябвало да бъдат отстоявани. Според него страната би трябвало да бъде контраст на световно – демократичния модел, като също по този начин да не бъде тоталитарната страна или страна разбирана като инструмент на преразпределение.

„ В момента в България дясно държавно управление преразпределя по допустимо най-незаконния и недъгав метод. Тезата, че левите харчат, а десните пестят не е вярна, тъй като сега в България се преразпределят големи средства през изкуствено основани остатъци, с цел да може това систематизиране да бъде отвън прожектора и отвън ролята на парламента”, сподели още Росен Карадимов.

Като различен приоритет той посочи превръщането на страната в поръчител за конституционни свободи и права. „ Нашата конституция подсигурява доста съществени обществени, цивилен и политически права на жителите. Оказа се обаче, че това не е даденост, и че този документ може елементарно да бъде подменян с избрани политики. От тази позиция първата съществена политическа цел на левицата е възобновяване на правовата страна и демократичното действие на институциите, с цел да се обезпечат правата на гражданите”, разяснява Карадимов. Той посочи, че единствено в такава среда може да се обезпечат и стопански права на хората. Като различен основен въпрос специалистът дефинира честността на изборите и свободата на медиите.

„ Очевидно е, че при сегашната политика на опазването на здравето са нарушени съществени права и свободи на жителите. То не е заслужено. Лявото би трябвало да го направи заслужено и да подсигурява еднакъв достъп на всеки до опазването на здравето.Тук влиза тезата за статута на лечебните заведения, неведнъж развивана от Корнелия Нинова. От 4 милиарда бюджет, единствено 60 млн. отиват за доболнична помощ”, изясни юристът. Той сложи акцент и върху образованието.

За пенсионната система Карадимов разясни, че е неотложно да се одобри настояването на левицата за преизчисление на всички пенсии, само че е нужно и деликатно да се проучва и вторият дирек на пенсионната система. „ Трябва да се сложи въпросът какво се случва с пенсионните фондове. Мисля, че тези 14 милиарда национални пари ще бъдат идната сериозна рецесия, пред която ще се изправи всяко управление”, сподели той. Юристът напомни и предложенията на левицата за диференциран Данък добавена стойност, подоходно облагане и фамилното подоходно облагане като значима стъпка към постигането на правдивост.

Според политическия анализатор е нужно да бъде послушана левицата и да бъдат следени монополни картелни браншове по метод, по който да се стигне до съперника среда и ниска цена за потребителя. Той добави, че присъединяване на такива държавни търговски сдружения би трябвало да бъде не самоцелно, а на такива пазари, където средата е изкривена. „ Трябва ясно да заявим, че държавният мениджмънт би трябвало да се назначава с конкурс, лимитиран мандат, авансово заложена цел за норма на облага, конкрентни механизми. Това е единственият метод да се влезе в браншове, в които картелите и монополите са се сраснали дотам, че са непостижими за Комисия за защита на конкуренцията и те да бъдат разрушени с пазарните механизми на държавата”, акцентира той.

„ В една обикновено функционираща обществена страна има рамка на стопанската система, която е съвсем напълно държавна - инфраструктура, енергетика, финанси. При нас тази система е обърната. Ние имаме извънредно демократична рамка на структуроопределящи браншове на българската стопанска система и тежко стагниран, рекетиран и административно мачкан междинен и малък бизнес.”, акцентира Карадимов. Той изрази позицията на левицата за освобождавания на дребния и междинния бизнес с голям брой облекчения, които да генерират Брутният вътрешен продукт.

„ Левицата може да обезпечи ролята на страната като поръчител за протекция на националните, патриотичните и духовните полезности. Лявото в цифровата среда и в актуалните екологични проблеми - няма по-автентична мощ от лявото, която да поеме екологичните тематики на 21 век и да ги развие ", приключи Росен Карадимов.

"Темата на полемиката има двойно значение. Следкризисният интервал е обвързван и с рецесията, провокирана от епидемията, само че можем и да приказваме за рецесия в по-широк смисъл - в рецесия са всички съществени идеологии, а социалистическата би трябвало да предложи решения, които са оттатък сегашната обстановка и сегашната система. Тази полемика има своето място, само че тя не анулира нуждата от полемика вътре в самата партия, тъй като няма по какъв начин тя да получи множеството решения извън. Другият аспект е, че в процеса би трябвало да вземат участие и експерти от разнообразни области, тъй като решенията не са единствено политически и изискват професионален потенциал ". Това съобщи пред БНР водачът на „ Лявото крило” в Българска социалистическа партия Янаки Стоилов преди проведената от партийното управление полемика с над 30 политически партии и неправителствени организации на тематика "Лява политика в следкризисен интервал ".

По думите му към този момент става прекомерно явен методът, по който се упражнява властта в България през последните години - олигархичният темперамент на парите, които диктуват на властта и властта, която посредством ресурсите, с които разполага, се пробва да преразпределя бизнеса. „ Трябва тези въпроси да бъдат изяснени с всички правни и парламентарни средства ", сподели още Стоилов. Според него е обезпокоително, че обществото стартира да привиква с този модел на ръководство и мисли, че всеки, който разполага с властта, ще я упражнява по сходен метод.

Янаки Стоилов разяснява предлагането на ГЕРБ за основаване на парламентарна комисия, която да проверява целия преход по този начин: "Опасността от следствието на целия преход е - да не се разшири до толкоз предметът на една такава комисия, че тя да не стигне до никакви съответни резултати. Не съм срещу тези въпроси да се слагат в един по-широк проект, тъй като информацията на Божков или на някой различен е единствено един откъс, само че би трябвало да се види по какъв начин властта става подвластна от едрите пари и по какъв начин тя подкрепя тяхното основаване, преразпределяне на бизнеса и изтласкването на едни огромни играчи за сметка на други, по-удобни за ръководещите ". Според Стоилов тези значими въпроси не би трябвало бъдат поставяни от хора, които целят единствено да изведат избран резултат от тях, удрящ върху техните политически съперници.

"Стремежът на България не би трябвало да е единствено връщане до предкризисното положение. Трябва да преодолеем това положение ", счита социалистът. Според него е належащо въвеждането на напълно прогресивна данъчна система, която да обхване с изключение на физическите лица- и корпоративното облагане, както и да се вкарат три ставки на ДДС- съществена, по-ниска и по-висока за първокласното ползване.

"Необходимо е да преразгледаме ролята на страната - тя има своето място в структурата на собствеността, само че не да подкрепя избрани финансови институции да покрият финансовите условия, нужни за еврозоната, а там, където тя ще може да управлява и да носи изгода за жителите. Трябват амбициозни дейности, които да извадят България от опашката на Европейския съюз, да съкратят големите неравенства и да извадят хората от бедността ", безапелационен е Янаки Стоилов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР