Въпреки противопоставянето на индустриални групи у дома и в международен

...
Въпреки противопоставянето на индустриални групи у дома и в международен
Коментари Харесай

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

Въпреки опълчването на индустриални групи вкъщи и в интернационален проект, Ирландия скоро ще бъде първата страна, която върху етикетите на бутилките ще предизвестява употребяващите алкохол за заплахите за здравето. Включително и за рака като вероятен риск при корист със спиртни питиета.
От 26 май 2026 година на всички алкохолни артикули, продавани в Република Ирландия, ще е наложителен надписът: „ Има директна връзка сред алкохола и съдбовните ракови болести “. Ирландия ще е първата страна в света, която постанова предизвестие, свързващо всяко равнище на консумация на алкохол с рака.
Алкохолът е обвързван с рака и повече от 200 болести и пострадвания. През 2020 година алкохолът е извършител на над 4% (равно на 740 000 нови случая) от всички нови случаи на рак в света. Науката от дълго време тръби, че няма безвредно равнище на консумация на алкохол. Но за жалост публичната информираност за връзката сред алкохола и рака е много ниска.
През последните две десетилетия от ден на ден страни вкарват предупредителни етикети, с цел да осведомят потребителите за рисковете за здравето от алкохола. Преди самодейността на Ирландия обаче текстът с опасности от корист с алкохол се е отнасял най-вече до малолетните, водачите и бременните без в никакъв случай да се е споменавал рак.
През 2018-а Ирландия вкарва Закон за публичното здраве, който всеобхватно се стреми да се оправи с големите вреди, които използването и злоупотребата с алкохол нанасят на хората. Освен въвеждането на предупредителни етикети върху бутилките със спиртни питиета, законът планува в комерсиалните обекти алкохолът да се съхранява настрана от храни и други артикули или в отделено помещение с ограничавания за видимост. Разпоредени са и ограничавания в рекламата и промоциите на алкохол.
Червеният надпис на бял декор върху етикетите ще предизвестява, че използването на алкохол с изключение на рак може да аргументи и чернодробно заболяване. И ще припомня, че спиртните питиета са неразрешени за малолетни и не са целесъобразни за бременни. Етикетът ще дава и информация за калориите. 
Задълбочената държавна политика на Ирландия във връзка с алкохолизма, производството и продажбата на алкохол, както и ограниченията за предварителна защита измежду младите от години, провокират недоволството и съпротивата на алкохолната промишленост в страната и по света. Чрез лобиране и активизиране на обединения, които да се опълчват на съответни ограничения, като възбраната за спортно спонсорство, едрият бизнес по всякакъв начин се опитваше да спре приемането на строгите ограничения. Новите етикетите върху спиртните питиета бяха оспорвани и от няколко държави-членки на Световната комерсиална организация (СТО). 
Единствената друга страна, която има наложителни етикети за предизвестие за рак върху алкохола, е Южна Корея.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР