Въпреки призивите за забрана, традиционният Луковмарш се проведе за 15-ти

...
Въпреки призивите за забрана, традиционният Луковмарш се проведе за 15-ти
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Въпреки апелите за възбрана, обичайният " Луковмарш " се организира за 15-ти следващ път в София в събота вечер, 18 февруари

© Велко Ангелов 1.8 % е инфлацията през януари по отношение на година по-рано, сочат данните на Национален статистически институт. Промяната идва най-вече от по-високата цена на природния газ. Валери Жаблянов (БСП) бе отхвърлен като зам.-председател на Народното събрание с гласовете на ръководещите и на депутати от " Воля " и с претекст, че със свои изказвания е уронил престижа на Народното събрание. Българска социалистическа партия предизвести, че отстраняването на Жаблянов ще бъде атакувано пред Конституционния съд и пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху закона " Пеевски " , представян като средство против " вторичното плячкосване на КТБ ". Основният претекст на президента е за противоконституционността на оповестяването със задна дата на нищожност на покупко-продажби и обезпечения. Това значи, че в случай че Народното събрание отхвърли ветото, президентът би трябвало да сезира Конституционния съд.

Генерал-майор Данчо Дяков ще бъде новият шеф на Националната работа за защита (НСО). До момента той е консултант на президента по военната сигурност. Предишният шеф Ангел Антонов подаде оставка в края на януари, откакто прокуратурата стартира инспекция в НСО за злоупотреби.

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет отсрочи във вторник избора на ръководител на основния Софийски градски съд , откакто получи увещание от Правителствена болница, че единият от претендентите, Светлин Михайлов, е бил признат там по неотложност в понеделник вечерта.

Израелският министър председател Нетаняху демонстрира парче от ирански дрон, който по думите му е навлязъл в израелското въздушно пространство. Напрежението сред Тел Авив и Техеран се изостря и Нетаняху съобщи, че може да работи директно против Иран, а освен против съдружниците му

[Reuters] Свят

Три дни на бомбардировки в сирийския размирен анклав Източна Гута доведоха до 300 жертви. Сирийската войска твърди, че се пробва да прочисти региона от терористи, само че е упреквана, че взима на прицел цивилни. Проправителствените сили усилиха офанзивите си за завладяване на последната огромна бунтовническа база покрай Дамаск в неделя. Организация на обединените нации предизвести, че обстановката там излиза от надзор, и прикани за неотложно прекъсване на безразборното бомбардиране.

Водещият следствието за възможна съветска интервенция в американските избори Робърт Мюлър повдигна обвинявания против " съветска фабрика за тролове ". Става въпрос за притежателя на Internet Research Agency - близкия на Владимир Путин предприемач Евгений Пригожин, 12 негови чиновници и други две компании на Пригожин. Служители на IRA са управлявали профили във Фейсбук, Twitter и Instagram и са разпространявали пропагандни изявления.

Американският вицепрезидент Майк Пенс е трябвало да се срещне с представители на Северна Корея на зимните олимпийски игри предходната седмица, само че Пхенян в последния миг се е отказал. Пенс беше в Южна Корея за откриването на олимпиадата и е трябвало да реализира контакт със сестрата на севернокорейския водач Ким Чен Ун, както и с други представители. Това щеше да бъде първата публична среща сред Пхенян и администрацията на Тръмп.

Богомолци кадят тамян за здраве и благосъстояние на петия ден от Китайската нова година в провинция Хубей

[Reuters] Икономика

Собствениците на компании ще би трябвало да заявяват, че са изплатили " дължимите, само че неизплатени трудови хонорари " . Абсурдното решение е заложено в образеца на една от декларациите, които търговците би трябвало да показват пред Агенцията по вписванията при прекачване на компания или дялове от нея. Новите заявления се постановиха, откакто пропуските в закона доведоха до блокиране на вписванията на прекачване на дружествени дялове. Длъжностните лица от Търговския указател отказваха да вкарват промени, без да е предоставено несъществуващото уверение.

Мерки за по-лесен импорт на експерти от страни отвън Европейски Съюз бяха утвърдени на второ четене в обществена комисия в сряда. Сред измененията е удвояването на квотата за непознати служащи в дадена компания и отпадането на така наречен пазарен тест, посредством който работодатели потвърждават дефицит на фрагменти. Отменя се и ограничаващият лист с специалности, съгласно който се внасят експерти без теста. Предстои обаче измененията да бъдат прегледани в зала, където евентуално още веднъж ще срещнат съпротива.

Държавният запас ще заплати 16 млн. лева за защита. Конкурсът е разгласен от ръководителя на държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси " Станимир Пеев. Фирмата, която ще се грижи за стратегическите ресурси на страната от петролни, хранителни и медицински артикули, би трябвало да обезпечи физическа, въоръжена, денонощна защита посредством механически системи за сигурност, мониторинг и реакция с автопатрули. Минималният брой нужни чиновници на трудови контракти е 512, от които най-малко 393 би трябвало да имат огнестрелно оръжие.

Мариана Коцева стана първата жена в историята шеф на Евростат. Тя се причисли към европейската статистическа работа през април 2012 година, две години по-късно стана заместител общоприет шеф, а от 1 януари предходната година де факто оглави статистическата организация на Европейски Съюз, откакто дотогавашният общоприет шеф Валтер Радермахер се пенсионира

[Reuters] Бизнес

Рекорден растеж на приходите от туристи регистрира България за предходната година. Постъпленията от непознати туристи са нарастнали с 9%, а от вътрешни пътувания - с близо 30%. Така в локалната промишленост приходите от туризъм за пръв път надвишават 8 милиарда лева, сочат данни на Българска народна банка и Национален статистически институт. Подробни елементи за растежа липсват, само че евентуално фактор са множеството полети на нискотарифни компании, мощният летен сезон и лекото нарастване в цените. Сигурно е, че летният туризъм продължава да господства: при интернационалните пътувания 4.9 милиарда лева са приходите, пристигнали в интервала сред май и септември. Сходна е картината и с българските туристи - за третото тримесечие (юли - септември) те са похарчили над 594 млн. лева за пътувания в страната, което е към половината от всички разноски за годината.

Бизнес водачите в Централна и Източна Европа за втора поредна година усъвършенстват упованията си за стопанската система и развиването на компании си. Това демонстрира годишното изследване на консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC) измежду топ мениджъри по света. През 2018 година позитивни настройки за икономическия растеж в международен мащаб имат 45% от интервюираните компании от района, което е с цели 17 процентни пункта над миналогодишното равнище. Глобалните упования пък се покачват още по-бързо - от 29% до 57%. Според анализаторите от PwC фактор за този възходящ оптимизъм са положителните стопански данни. Сделки и планове

Турският фонд за частни финансови вложения Actera възнамерява да направи първично обществено предложение (IPO) на компанията си за автомобилни съставни елементи Standard Profil. Като медиатор е наета JP Morgan, а листването евентуално ще стане на борсата в Лондон през май. Това заяви Reuters, като цитира три източника. Standard Profil работи и в България от 2005 година посредством сдружението си " Стандард профил ", което е притежател на завода за каучукови уплътнения за автомобилната индустрия в Стара Загора.

Първото частно лечебно заведение в София – болница " Вита ", откри втори блок на клиниката в столичния квартал " Хладилника ", като инвестицията в него е 20 млн. лв.. Строежът на клиниката е траял две години и в новата постройка към този момент работят седем операционни и екип от 300 души. Площта на новата постройка е 9000 кв.м, тя е ситуирана на седем етажа и има 194 кревати. Досегашната постройка на клиниката покрай гара Подуяне ще служи като медицински център, а всички лекарски екипи се местят в новата постройка.

Най-голямата верига заложни къщи в България " София комерс – Заложни къщи " е учредила лизингова компания. Това излиза наяве от известие до БФБ - София, защото учредителят е обществено сдружение. Името на новата компания е " Софком лизинг ". От документите в Търговския указател излиза наяве, че е с капитал 500 хиляди лева и е записано на 16 февруари 2018 година На този стадий компанията към момента не е записана в Българска народна банка.

Американският производител на чипове Qualcomm се е съгласил да увеличи офертата си към NXP Semiconductors до 44 милиарда $, с цел да е сигурен, че ще купи холандската компания, като в същото време по този метод се пази от враждебната оферта за усвояване от американската Broadcom, оповестява Financial Times. Това се случи, откакто компанията се оказа под напън от страна на акционерите на холандския производител, водени от хедж фонда Elliott Management.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР