Въпреки притесненията относно инфлацията и омикрон варианта, пазарът на акции

...
Въпреки притесненията относно инфлацията и омикрон варианта, пазарът на акции
Коментари Харесай

Само 5 акции носят 50% от ръста на S&P 500 от април досега

Въпреки терзанията по отношение на инфлацията и омикрон разновидността, пазарът на акции е напът да запише още една забележителна година. Но това се дължи значително на едвам шепа компании, написа CNN.

Според изследване на Goldman Sachs едвам пет компании — Microsoft, Apple, Nvidia, Tesla и Гугъл (Alphabet) — са съдействали 51 % от възвръщаемостта на показателя S&P 500 от април насам. Връщайки се до началото на годината, те дават отговор за над една трета от растежа на показателя.

През последните години доста се написа за акциите FAANG — Фейсбук, Apple, Amazon, Netflix и Гугъл. Но дали не е време да стартираме да приказваме за ерата на MANTA?

След като се изстреляха със 76 % през 2020 година, акциите на Amazon бележат непретенциозен растеж от едвам 6 % тази година — при покачване на S&P 500 в размер на 26 %. Проблемите в доставните вериги и покачванията на заплатите " ядат " от облагата на Amazon макар продължаващия взрив в е-търговията.

Акциите на Netflix също губят пара. Те се повишиха с 13 % тази година след замайващ растеж от 67 % през 2020 година Компанията завоюва от хитови заглавия като Squid Game, само че вложителите са обезпокоени дали тя може да продължи да прибавя нови консуматори толкоз бързо посред растящата конкуренция.

Фейсбук, към този момент Meta, се оправя малко по-добре с 21 % скок. Но по този начин компанията се запътва към най-лошото си показване от 2018 година, откакто вложителите правят оценка регулаторните закани.Акциите на Apple и Гугъл подскочиха с 35 и 69 % надлежно — задоволително положително показване, с цел да намерят място в клуба MANTA.

В него влиза и Tesla. След главозамайващите 743 % растеж през 2020 година, акциите на производителят на електрически автомобили порастват с още 44 % от началото на 2021 година

Сред най-добре представящите се сдружения е и Nvidia, която нарастна със 122 % предходната година и със 131 тази. Microsoft също пораства и бележи 54 % покачване.Представянето на тези компании повдига въпроса дали пазарът е уязвим от неочакван и забележителен спад. Според Goldman Sachs рискът е невисок, а пазарите към този момент са присъединили в цената идното нарастване на лихвите от страна на Федералния запас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР