Въпреки понижението на финансовия резултат компанията и този път затвърди

...
Въпреки понижението на финансовия резултат компанията и този път затвърди
Коментари Харесай

Saudi Aramco отчете по-ниска печалба заради спада в цените на петрола

Въпреки понижението на финансовия резултат компанията и този път затвърди статута си на най-печелившата компания в света.

© Hamad I Mohammed Базираният в Саудитска Арабия енергиен колос Saudi Aramco регистрира чиста облага на стойност 46.9 милиарда $ за първата половина на годината. Тя е с 12% по-ниска в сравенение с миналогодишната от 53 милиарда $, като повода за по-слабите резултати на компанията са по-ниските цени на нефта, оповестява Financial Times.

Въпреки понижението, компанията и този път затвърди статута си на най-печелившата компания в света. Това в действителност е нейният първи финансов доклад за полугодие в историята ѝ и има за цел да направи резултатите ѝ транспарантни за облигационерите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Все по-открита

След като пусна за първи път облигациите си на интернационалните пазари и срещна рекорден интерес, управлението на компанията реши да се концентрира още веднъж върху дейностите си за изцяло листване.

" Въпреки по-ниските цени на петрола през първата половина на 2019 година, компанията продължава да генерира положителни доходи и мощен паричен поток, който се дължи на положителното ръководство на разноските и фискалната дисциплинираност ", сподели в свое изказване изпълнителният шеф на компанията Амин Насер.

Пускането на облигациите наруши защитаваната с десетилетия финансова загадка на компанията, която е известна с това, че не разкрива резултатите си. Затова и докладът за полугодието в интервала до 30 юни бележи още един " значим миг в историята на Saudi Aramco ", отбелязва Несер.

Личи си, че финансовите резултати на Aramco са наранени от аномалиите в цените на петрола. Техният спад е нещо, от което страдат и всички компании в сферата. Заради опасенията от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и упованията за международна икономическа неустановеност, цените стигат все по-ниски равнища през последните дни.

От Aramco обявиха, че общите доходи, в това число приходите от продажби, са били 163.9 милиарда $ през първата половина на годината, като това е с 4.1 милиарда $ по-малко от равнището им за същия интервал през 2018 година

Дългоочаваният дебют

IPO-то на основаната в Саудитска Арабия компания беше отсрочено, откакто тя не съумя да си обезпечи мечтаната оценка от 2 трлн. $, както и поради опасения от инспекция. Дебютът на компанията към момента е приоритет за управлението ѝ, въпреки и да е много евентуално да бъде реалност чак след две години, защото преди всичко би трябвало да успее да интегрира добитата през тази година нефтохимическа компания Sabic.

Листването на компанията ще бъде най-голямото в света и стои в основата на проект за промяна на стопанската система на Саудитска Арабия, който престолонаследника Мохамед бин Салман готви.

Резултатите

Оперативната облага на компанията (EBITDA) е достигнала 92.5 милиарда $, до момента в който за предходната година цената ѝ е възлизала на 101 милиарда $. Нивото на свободния паричен поток е с 2.4 милиарда $ по-високо в съпоставяне със същия интервал предходната година, когато е бил 35.6 милиарда $.

Капиталовите разноски са на стойност 14.5 милиарда $, до момента в който през 2018 година са били 16.5 милиарда $. Според представители на компанията производството на Saudi Aramco възлиза на жестоко 10 млн. барела дневно.

Още една вест

В понеделник стана ясно още, че Aramco ще придобие и 20% дял в бизнеса с нефт и пречистване на индийската Reliance Industries. Намеренията на най-голямата компания за експорт на недопечен нефт са да задълбочи връзката си с най-бързо растящия енергиен конгломерат. Сделката прави оценка бизнеса на 75 милиарда $ и това я прави най-голямата задгранична инвестиция в Индия, твърди ръководителят на Reliance Мукеш Амбани.

През последните години се вижда стремежът на Saudi Aramco да усилва и вложенията си в азиатски рафинерии, защото от дълго време желае да ускори наличието си в Индия. Целта ѝ е да се възползва от все по-силното търсене на нефт в страната, както и да си обезпечи сигурни продажби на саудитски недопечен нефт през идващите години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР