Въпреки покачването на цените няма опасност от нов балон на

...
Въпреки покачването на цените няма опасност от нов балон на
Коментари Харесай

Въпреки ЕК българските агенции не очакват нов имотен балон


Въпреки покачването на цените няма заплаха от нов балон на имотния пазар. Сериозен напредък или пък срив на цените през идната година не се чака. Това сподели през вчерашния ден Люба Атанасова, изпълнителен шеф на една от огромните организации за недвижими парцели в България - " Имотека ". Коментарът й идва седмица откакто Европейската комисия (ЕК) предизвести за притеснителен напредък на цените на жилищата у нас.

Тревожният сигнал за мощно надценен пазар на парцели бе насочен от Европейска комисия за първи път след влизането на страната ни в Европейски Съюз. Цените на жилищата у нас порастват с едни от най-ускорените темпове през последните две години в Европа, което е тревожно на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и семействата, регистрираха специалистите на еврокомисията в последния си отчет за страните с несъразмерни макроикономически несъответствия. Както в. " Сега " писа, по данни на Евростат през втората половина на 2016 година цените на жилищата са скочили с 12%, а през първото и второто тримесечие на тази година - с по над 8%. Подобни двуцифрени растежи бяха регистрирани преди 10 години, след което се стигна до срутва на имотния пазар от 2008 - 2009 година

Дни след предизвестието от Европейска комисия от друга огромна имотна организация - " Бългериан пропъртис ", означиха, че повишаването на жилищата най-малко в София се забавя и към този момент се следи стабилизиране на цените в този сегмент. От " Адрес " също дадоха отговор на въпрос на " Сега ", че няма данни за " заможен балон ". Очакванията са цените за идната година, както и по-високата интензивност на пазара, да се запазят. Силен ще остане и ползата към новото строителство, защото предлагането към момента не е задоволило изцяло търсенето на този вид парцели. От " Имотека " също не предвиждат по-нататъшен сериозен напредък на цените през 2018 година По техни данни растежът на цените в София за действителни покупко-продажби е сред 2 и 4%, и то единствено за избрани региони. 

Последните данни за столицата сочат междинни цени от към 1000 евро на квадратен метър, а в центъра и някои южни квартали цените доближават 1500 - 3000 евро. Дори и за нови планове, които са на фаза ров, към този момент има предложения за 1000 - 1500 евро на квадратен метър в избрани региони. Подобни цени са извънредно рискови, тъй като се прекрачва рационалният период за погашение на инвестицията, разясниха финансисти. Според информацията на " Имотека " търсенето на парцели точно с капиталова цел обаче продължава. 50% от клиентите избират центъра на столицата поради положителната инфраструктура и най-много поради вложения, посредством отдаване чартърен, в това число и с платформи за споделено прилагане. От тези услуги се възползват най-много чужденците. Благодарение на нискотарифните самолетни компании и забележителния брой туристи, които посещават България, опциите за отдаване на парцели чартърен са преференциални. Според " Адрес " възвращаемостта от парцели в София може да доближи 5-6 на 100.

В исторически проект сега сме очевидци на най-ниските лихви по-кредитите, разясниха от " Имотека ". Заради ниския % на лихвите по депозитите инвестицията в парцел се обрисува като добър вид за опазване на цената на спестяванията. Интересна наклонност е, че понижава делът на хората, които чакат цялостно финансиране от банките. Около 40 - 50% е външното финансиране, останалото се покрива с персонални средства, съгласно наблюденията на организацията.Това постоянно е обвързано с двойна договорка - продажба на остарял парцел и покупка на нов. Малък е делът на надценените жилища при продажба на парцели - към 2%.

Качеството на парцелите, които сега се строят, е доста по-високо от преди, считат от организацията. Инвеститорите в строителство към този момент се преценяват с желанията на клиентите. Купувачите към този момент не избират парцелите по цена. Водещ е методът на живот в избран регион, среда и качеството на парцела. Не са се оправдали и прогнозите да се търсят по-големи жилища. Купувачите не престават да залагат най-вече на двустайни жилища, като цената на новото строителство в София не пада под 900 евро на квадратен метър./ segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР