Въпреки оптимистичните прогнози, 2023 по всяка вероятност няма да е

...
Въпреки оптимистичните прогнози, 2023 по всяка вероятност няма да е
Коментари Харесай

Прогноза: Има риска за кредитна криза

Въпреки оптимистичните прогнози, 2023 по всяка възможност няма да е годината, която множеството анализатори чакаха. Първото полугодие затвърди някои от убежденията на специалистите от Кофас:
 
1.         Инфлацията най-вероятно няма да доближи задачата от 2% в развитите страни

2.         Централните банки няма да се „ въртят “ сред в този момент и края на годината

3.         Премахването на здравните ограничавания не е задоволително Китай да поеме роля на мотор за международната стопанска система

Освен това на напред във времето се обрисуват 2 основни трендове, които пазарите бяха изгубили от взор – достъпът до изобилна евтина сила остава все по този начин основополагащ за действието на световната икономическа система; паричната политика има по-пряко влияние върху оценките на активите и финансовата непоклатимост, в сравнение с върху потребителските цени.
 
Данните за икономическия напредък на развитите страни при започване на годината потвърдиха, че рисковете от криза са намалени (с изключение на Германия). Причините за това са няколко - преди всичко Европа съумя да избегне спиране на енергийните си доставки. Второ, устойчивостта пристигна от скока на потреблението в Северна Америка и Китай. А в допълнение, нововъзникващите стопански системи също съумяха да затвърдят своите позиции във връзка с икономическото си развиване в сходни динамични условия. Благодарение на тези фактори Кофас увеличи оценката си за напредък на международната стопанска система през 2023 година до 2,2% (за съпоставяне, тя бе 1,9% през февруари 2023).
 
Въпреки това, икономическите вероятности остават неподходящи за 2023 година и по-късно, изключително в развитите стопански системи. Прогнозата ( +2,3% за 2024 г.) допуска, че икономическият напредък ще се увеличи, само че е малко евентуално да се възвърне доста. От друга страна, стагнацията на световната стопанска система няма да отстъпи скоро, поради продължаваща намалена икономическа интензивност в Съединени американски щати, плахото възобновяване в Европа и китайски напредък под стандартите отпреди пандемията.
 
Инфлацията понижава, само че не изчезва
 
Сред листата на главните опасности за идващите месеци остава висока опцията за продължителна инфлация. Очакването на специалистите за „ машинален “ спад на инфлацията през първата половина на годината се сбъдна, защото последствията от спора в Украйна върху цените на силата понижават в множеството стопански системи.
 
От друга страна, се удостоверяват и признаците за задържане на равнищата на инфлацията.Базова такава, която изключва променливите съставни елементи, като сила и непреработени храни, не спадна толкоз безапелационно в развитите стопански системи, задържайки се на високи равнища в Еврозоната, Обединеното Кралство и Съединени американски щати.
 
 istock istock
Все още е вероятен нов инфлационен напън. Възстановяването на Китай към момента не е достигнало цялостния си капацитет и евентуално ще окаже напън върху доставките на газ. Междувременно, петролният пазар е по-затегнат след известията на ОПЕК+ за съкращения на производството. Организацията е изтеглила еквивалента на към 3,7% от световното търсене на пазара. Засега Кофас поддържа прогноза за средногодишна цена от към 90 $ за барел.
 
По-строги кредитни условия и по-нататъшен растеж на неплатежоспособността на бизнеса
 
Ефектите върху инфлацията от невижданото стягане на паричната политика през последните месеци към момента значително ще се видят, изключително във връзка с цените на услугите. Последните към момента нарастват на равнища, които са мъчно съвместими с задачата за инфлация от 2%. Въпреки това, някои от огромните централни банки взеха решение да спрат повишението на лихвените проценти, като измежду първите бяха Централните банки на Канада и Австралия, а евентуално и Федералния запас на Съединени американски щати ще предприеме същия ход. Обратно на това, Централната банка на Англия евентуално ще увеличи лихвата си още веднъж. В разследване на това ЕЦБ също ще бъде принудена за нарастване на идващите си съвещания.

Хората теглят заеми, компаниите натрупат пари

Със сигурност турбуленциите в банковия бранш могат да породят опасения за кредитна рецесия, която към този момент е забележима. Забавянето на новото кредитиране на семействата и бизнеса, което понижава вътрешното търсене, икономическата интензивност и в последна сметка инфлацията, също са мотив за внимателна позиция от страна на централните банки.
 
През идващите месеци фирмите ще би трябвало да се борят с неподходяща среда на по-високи цени и по-строги кредитни условия, както и с постепенно вътрешно търсене. Освен това, след изцяло нарастване на маржовете през 2022 година, предприятията евентуално ще видят спад на оперативната си доходност под комбинираните резултати на последователното понижаване на главната инфлация и възходящите разноски за труд на единица продукция.
 
 istock istock
Рязкото нарастване на корпоративните несъстоятелности от началото на годината в множеството развити стопански системи евентуално ще продължи и даже ще се ускори през идващите месеци.
 
Нововъзникващите стопански системи ще продължат да движат световния напредък, само че към момента някои зони остават уязвими
 
Докато развитите стопански системи ще отбележат спад на растежа си през 2024 година, нововъзникващите страни следва да се ускорят с напредък от 3,9%, което е и най-силната им агресия от 2018 година Основният фактор ще бъде последователното възобновяване на китайската стопанска система, което ще бъде от изгода за експортьорите на първични материали. Вторият фактор е паузата в цикъла на стягане на паричната политика на Федералния запас. Ето за какво, Кофас увеличи оценката си за страни, експортьорки на сила, като Саудитска Арабия, Катар, Нигерия и Казахстан. Междувременно Малайзия и Филипините, които ще се възползват от притока на китайски туристи, се връщат към рейтингите си отпреди пандемията. Трябва да се подчертае обаче, че стягането на световните условия за финансиране изложи доста страни на риск от несъблюдение. Египет беше намалена през 2022 година, а Гана през предишния февруари.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР