Въпреки че всеки обича да залага на сигурно, посещавайки любимите

...
Въпреки че всеки обича да залага на сигурно, посещавайки любимите
Коментари Харесай

COOKÓ Kitchen:Drinks – там, където вкусът е най-важен

Въпреки че всеки обича да залага на несъмнено, посещавайки обичаните си места, изключително що се отнася до хубава храна, постоянно настава изключително раздвижване, когато в града се появи нещо ново, готово да развълнува небцето ни. Особено в случай че е в сърцето на София. Да, няма по какъв начин, минавайки в последно време около ъгъла на улиците „ Денкооглу “ и „ Христо Белчев “ да не сте забелязали постройката на неотдавна отворилия хотел Junó, както и необятно отворените стъклени порти на COOKÓ Kitchen:Drinks . Въпреки че мнозина биха предположили, че това е ресторантът към хотела, то ненапълно ще бъдат прави и въпреки всичко не напълно, тъй като това ново място е отворено за всички. Единственото изискване е да бъдете гладни, доста гладни.

А отношението към храната се крие още в името му, тъй като „ куко́ “, както се произнася, идва от британската дума cook, а към нея кокетно е добавено „ о́ “, ненапълно и като отпратка към това в името на самия хотел. Още с влизането ще ви посрещне млад и ухилен личен състав и напълно не очаквайте бели ризи и черни елечета. Атмосферата е безусловно casual, без непотребна придирчивост, само че пък елегантният интериор гали окото, с цел да се чувствате уютно, без значение кога на деня се озовете тук. Защото закуската напълно не е затворена единствено за гостите на хотела. Напротив, на път за работа може да минете отсам, с цел да се насладите на чаша кафе, фреш и нещо вкусно и преди малко приготвено, било то от бюфета или от а ла карт менюто. Неслучайно хората са споделили, че денят се познава по сутринта.

В COOKÓ Kitchen:Drinks всеки ден се предлага и обедно меню, извънредно разнообразно и съобразено с деня, сезона и продуктите в кухнята. А тя незабавно ще забележите, че е напълно забележима, тъй че всеки може да види по какъв начин тъкмо се случва цялата магия в нея. Една приятна непосредственост, която също съкратява дистанцията с мястото. Главният провинен за това е началник Валери Русанов, който е натрупал опит в доста и разнообразни заведения за хранене. Започнал от нулата и стигнал до най-високата цел в една кухня, от Junó съумяват да го привлекат на своя страна. Така началник Русанов стартира да работи върху менюто на новото място, още преди кухнята да е изцяло подготвена, с цел да вложи в нея цялото си сърце и да съобщи своята пристрастеност и обич освен на екипа, който събира, само че и да го прави посредством всяка паница, всеки ден за гостите на COOKÓ.



И в случай че би трябвало да изтъквам Антъни Бурдейн, който споделя, че положителната храна е доста постоянно, даже най-често, допустимо най-простата храна, то с това бих дала отговор на част от въпроса какво е присъединил в менюто началник Русанов. Най-общо казано ястията са добре познати, балкански с препратки към арабската кухня, само че с нов и забавен прочит, като шопската салата, в която сиренето е заместено от лабне, което си вършат на място, а лукът е маринован, с цел да се избегне неприятния аромат по-късно. Хрупкавото шкембе, качамакът със сотирани гъби и сминдух и юфката със спанак са измежду нещата, които наложително би трябвало да опитате от менюто. А то се отличава и с това, че множеството неща са направени по този начин, че да бъдат споделяни, като нова добавка към разядките е мухамарата.

Подправките, дресинга, метода на култивиране – това са единствено част от детайлите, които вършат ястията по-различни и най-много вкусни, тъй като тук в действителност усетът е най-съществен. Затова способстват качествените артикули, които си набират от най-хубавите градини, производители, месарници. И както допълват от екипа – quality is the king. Точно по тази причина в менюто няма да видите лист с десерти. Въпреки това всеки ден се оферират най-малко един или два, само че напълно съобразени с пресните артикули на момента, което ги прави свежи, вкусни и е онази щипка изненада, от която всеки има потребност най-после на вечерта.

Ако обичате да ходите на брънч, тъкмо като нас, незабавно ви издаваме, че може да го вършиме в COOKÓ всяка неделя от 10.30 до 15.00. И не, не очаквайте шест типа яйца, само че пък няма по какъв начин без класиката бенедикт. Затова пък има и доста други неща като обичайните мекици, тиганици и френч тост, с които си заслужава да прегрешите и най-малко за малко да нарушите хранителния си решим. Един път седмично е разрешено, нали по този начин, девойки.



Освен върху храната, от екипа имат и особено отношение към напитките. Знаете ли, че под ресторанта се крие страхотна маза с невероятна селекция от виновност от Стария свят, най-вече Франция, Испания, Италия, и, несъмнено, България. Ние успяхме да се потопим в нейната атмосфера, с цел да забележим винения лист не на хартия, а в най-физическия смисъл на думата. Най-добрите реколти от съответните райони, като се оферират както по-достъпни като цени виновност, по този начин и по-специални реколти и лимитирани бройки. За винената листа и нейният асортимент основна заслуга има притежателят на хотела Георги Чопев, извънреден познавач на хубавото вино, който държи на качеството и затова доста от етикетите ги има единствено тук. А това подсигурява, че усетът, който ще откриете в чашата е точната напитка към вкусното ядене, без да се постанова да вършиме анализ на нотки и съставки. Да се наслаждавате на виното е най-хубавото, което може да извършите.

Това се отнася и за коктейлите, тъй като обособеното меню за тях включва няколко signature питиета, които са кръстени на известни плажове и според от мястото, където се намират, се приготвят с присъщите за мястото питиета и подправки. Включително ще видите коктейл на име Крапец, българската диря, в който тайната съставна част е… ракия. Така че мястото е изцяло уместно и за свежа напитка в края на работния ден.



Може би едно от най-хубавите места в COOKÓ е дребният и комфортен вътрешен двор. Едно по-интимно и усамотено място, в жегите и по-прохладно, уместно за работна среща или за миговете, когато желаете да избягате за малко от динамичността на града в неговото сърце. Малко укритие, от което всички имаме потребност от време на време. Именно там, както на входа и в самото заведение няма по какъв начин да не забележите няколко внушителни статуи. Ценителите на изкуството незабавно ще познаят, че те са дело на известния Павел Койчев, който персонално е избрал разположението им. Любовта към изкуството може да бъде разпозната и в голямата картина, която се откроява във фоайето на хотела, дело на българската художничка Татяна Харизанова. Още една причина да усетите уюта, усета и отношението към всеки един подробност, с цел да се връщате на това място неведнъж, споделяйки го с обичаните си хора.



 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР