Въпреки че тръжната процедура за продажбата на общинските имоти още

...
Въпреки че тръжната процедура за продажбата на общинските имоти още
Коментари Харесай

Как Хитрино се готви да продаде на безценица китен ловен имот

Въпреки че тръжната процедура за продажбата на общинските парцели още не е оповестена, хората в шуменското село Тервел са уверени, че ловната хижа в землището им към този момент си е намерила новия притежател. " Щом тая утрин асфалтираха и правата до вилата, значи постройката е към този момент купена. Идете и вижте с очите си ", споделят локалните. Отиваме. Разклонът от основния път се чернее с още топлата си настилка, без подозрение току-що положена. Ден по-късно зам.-кметът на общината Илхан Мустафа Ахмед ще съобщи пред " Сега ", че няма визия кой е асфалтирал отсечката, последният й ремонт е отпреди двадесет-тридесет години, а на главния път - отпреди три-четири. Някой е извадил хиляди левове за правата, само че

 

остава загадката кой

 

Ловният кантон се готви за продажба на търг на символичната цена от 15 хиляди лв.. Скрит е в листата с 15 сгради частна общинска благосъстоятелност, които дребната, само че предприемчива шуменска община Хитрино счита да предложи за наддаване малко преди края на мандата на кмета Нуридин Исмаил. Сградите в листата са най-вече опустели и тръгнали към разруха постройки на някогашни селски учебни заведения и детски градини. За съпоставяне - тогавашното учебно заведение в село Тимарево, което стои под ключ от десетина години, ще си търси нов притежател, подготвен да заплати за постройката минимум 185 600 лева Атрактивният ловен кантон в село Тервел е под съдбовния номер 13 в листата. Но за разлика от рушащите се учебни заведения, не е нито в окаяно положение, нито пропуснат, през последните години е непрестанно обновяван, като за последно се е сдобил и със скъпа дограма. Общинската администрация е на път да смени и покрива му. За да може новият му притежател да се снабди с много порядъчен парцел против смешна цена. 

Асфалтът свършва на към 350 м във вътрешността в боровата гора, на няколко крачки пред дома на ловците. Самата постройка се е надвесила над чашката на язовир " Тервел ", а зад прозорците на първия й етаж се вижда камина, към която до неотдавна са се събирали десетки ловци. " Идваха по седемдесет-осемдесет ", споделят в близкото село Тервел. Ловната хижа е вдигната с дарения труд на ловците от региона през далечната 1976 година, но ремонтите и дострояванията й са до ден сегашен. Никой не може да каже с акуратност какъв брой пари са налети в нея. На фона на скромната й пазарна оценка сумите, които се загатват, са бомбастични. Според заместник-кмета на общината Илхан Ахмед, който е и вносител на предлагането за продажбата на постройката на съвещанието на Общинския съвет от 11 юли т. година, ловната хижа не съставлява интерес и

 

не се надяват да я продадат на пазарната оценка от 15 000 лева

 

Е, ако съумеят да й вземат и нещо над минималната цена, едни 25 хиляди лв. да вземем за пример, ще е още по-голямо знамение. Но пък 25 хиляди лв. е нереална сума, подвига плещи Илхан Ахмед. Става въпрос за някакви си 175 кв. м дружно с покривната структура – окачен таван с две-три стаички за домуване, които се нуждаят от главен ремонт. Ниската пазарна оценка на парцела по думите на зам.-кмета идва от това, че обектът се продава без прилежащата му земя, вдигнат е с преотстъпено право на градеж, а земята в района върви скъпо. Един декар коства 5 хиляди лв.. " Да, за старото училище в село Тимар ще желаят 185 хиляди лв., само че в тая цена са включени и 25 декара земя. А ловната хижа се продава без земята под нея ", акцентира зам.-кметът на общината.

По документи кокетната сграда е ловджийски кантон, вдигнат като подслон към съществуващата фазанария на ловно-рибарската дружинка в село Трем върху 270 декара държавен горски фонд. Правото за благосъстоятелност на хижата, както и земята с право на прилагане под кантона са предоставени през януари 1994 г. на тремската ловно-рибарска дружинка от Комитета по горите, който по това време е на директно послушание на Министерския съвет. Самата тремска дружинка тогава обаче е част от състава на създаденото преди близо 130 години ловно-рибарско съдружие " Сокол ", едно от най-големите в страната със своите над 1000 души членски състав от Шумен и прилежащите му общини Венец и Хитрино. Съгласно тези документи в землището на село Тервел общата повърхност на ловния кантон е 100 кв. м. Настоящата сграда обаче надалеч надминава концепцията за елементарен горски подслон, а след последното й дострояване и наливане на бетон квадратурата й към този момент се е разраснала до 175 кв. м.    

 

Кой е действителният притежател на атрактивния парцел?

 

Зам.-кметът Илхан Ахмед не може да си спомни по кое време тъкмо община Хитрино е актувала ловната хижа като общинска благосъстоятелност, а единствената служителка в отдел " Общински парцели " е в отпуск, както и кметът на общината Нуридин Исмаил и зам.-кметът Ахмед Ахмед. Няма по какъв начин да ни покажат претенции от нас документ. По спомените на Илхан Ахмед обектът е влезнал в общинските активи преди година-две. Ловната хижа обаче не е единствената им сграда, строена с общественополезен труд. По същия метод са актувани и селските млекопунктове. " Проверява се собствеността им и като се уверим, че не са друга благосъстоятелност, се актуват като общинска ", прецизира Илхан Ахмед схемата, по която общинската благосъстоятелност се употребява за междинно звено за трансформиране на държавната благосъстоятелност - първо в общинска, а после и в частна, на физически и юридически лица.  

От ловно-рибарското съдружие " Сокол "  са твърдо решени да оспорват по правосъден път собствеността на общината над ловната хижа, защото разпореждането на Комитета по горите е от времето, в което тремската ловна дружинка е част от техния състав. Дружеството разполага дори с протоколи за платени суми за благосъстоятелност върху хижата на Комитета по горите, както и с всички останали документи. Според един от тях, публикуван още през 1980 година, недвижимият парцел е актуван като държавна собственост, а като притежател на хижата преди ловната дружинка е маркиран Горският фонд. Преди година и половина пък изненадващо ловците от Хитрино и Венец напущат съдружие " Сокол "  и сформират лична нова дружинка Трем с ръководител кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил.  " Ловните дружинки обаче не са независими юридически лица, нямат благосъстоятелност, банкови сметки. Преминаването на членове на една дружинка към друга не трансферира собствеността ", споделя юрист Стоян Стоянов, ръководител на Ловно-стопанското сдружение " Сокол " Шумен.

Веднага след отделянето на ловците от Хитрино и Венец общината актува парцела като частна общинска благосъстоятелност. Малко по-късно я вкарва в програмата си за предписание и ръководство на общинската благосъстоятелност за 2019 година дружно с порутените учебни заведения, за които даже зам.-кметът Илхан Ахмед признава, че от години не съумяват да ги продадат

 

поради прекомерно надутата им пазарна оценка

 

Въпреки декларираните си планове за продажба на кантона в землището на село Тервел при започване на април общината желае виза за планиране за основен ремонт на покривната му конструкция. Визата е издадена на 30 май т.г. с подписа на основния проектант на общината арх. Силвия Славова. Без да се изчака 14-дневният период за обжалване на визата, още на 11 юни общинският съвет гласоподава с един въздържал се предложението за продажба на обекта с пазарна оценка от 15 хиляди лв. без Данък добавена стойност. Независимият оценител на останалите 14 обекта в листата на продажба е друг от този на ловната хижа. " Не мога да се спомня по какъв начин се споделяше. Ама вижте, откакто даже името му не знам, по какъв начин ще подозирате, че има нещо нагласено в оценката ". Така зам.-кметът Илхан Ахмет дава отговор на въпроса на " Сега " за какво общината се пробва да продаде на безценица дома на ловците. Зам.-кметът не съумява да си спомни и какво тъкмо е имала предвид общинската администрация като заявител на издадената от основния проектант на общината виза за планиране.  " Сигурно някакви планове сме имали, тогава... Е, какво притеснителното има в това, че хижата фигурира в програмата, пак можехме да не я предложим за продажба. И какво като сме поискали виза за планиране? Да, желанията ни първо са били да се ремонтира покривът, само че като разбрахме, че ремонтът ще е доста безценен, към този момент нямаме интерес към ремонтирането му. Вие да не си мислите, че ние ще създадем ремонт на покрива за 15 хиляди лв., пък ще продадем постройката отново за 15 хиляди лева ", възмущава се той.

Само да напомним, че около случая от 10 декември 2016 г.  за възобновяване на 170-те потърпевши от гърмежа на влаковата комбинация здания в Хитрино към общината потекоха милиони - пари, отпуснати от страната и събирани с дарителски акции, а с тях общината ремонтира покривите на десетки потърпевши от огнената буря здания. Въпреки това администрацията е мощно сюрпризирана от това какъв брой ще коства ремонтът на покрива на ловния кантон и като научава, губи интерес към подновяването му.

За пазарната оценка на 15-те предлагани на търг парцела

 

общината се обръща към двама разнообразни специалисти

 

За 14 от тях употребява един самостоятелен оценител, единствено за ловния кантон различен - арх. Павлин Банчев. На въпроса на " Сега " въз основа на какви критерии е определил пазарната оценка на кантона, той дава отговор, че е изчислил имота въз основата на доходи от стопанската активност, както са къщите за посетители. Взел е поради какъв дял постройката може да носи в границите на една година. " Независимо от това, че такава постройка през днешния ден се подвига най-малко с осемдесет хиляди лв., щом не носи приходи, пазарната й оценка е нула ", счита Банчев. Той обаче категорично бил отбелязал пред общината, че пазарната му оценка има препоръчителен темперамент. " Те ме караха и горите да правя оценка, само че аз им споделих, че нямам подобен лиценз. Мястото в действителност е апетитно. Който си вземе на концесия язовира, в случай че постави ръка и на тая постройка, нещата отиват в друго русло ", признава арх. Банчев.  

Язовирът, който преди две години е бил цялостен, а във водите му са плували и лебеди, и патици, и доста риба, сега е пресушен. Въпреки че през последните няколко години общината е привела в редовност оборудването, по дъното му в този момент пасе добитъкът на село Тервел. Според специалистите сега оборудването е в доста положително техническо положение, укрепена е стената му, има нов отводнителен канал, всички държавни условия за употребата му са спазени, само че това дали ще има вода, или дъното му ще е пресъхнало, зависи от природата. От тази позиция обектът е рисков за наемане на концесия в бъдеще и дейността му зависи от Господ. Но пък другояче е доста добър за риборазвъждане и рибопроизводство, тъй че при концесия от 25 години загубите през част от времето, в които няма размер, може да се компенсират. За ловците акваторията му е чудесна, защото дойде ли водата, дивечът се събира към язовира на водопой, идват сърни, елени, зайци...

Засега ориста на ловния кантон е в ръцете на регионалния шеф на Шумен. Той или би трябвало да върне за преразглеждане решението на общинския съвет, или да даде зелена светлина за продажбата на парцела на символичната цена, макар че, както отбелязва самият самостоятелен оценител арх. Банчев, парцелът е гиздав, а тематиката пиперлива.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР