Въпреки че проблемът с мръсния въздух става все по-популярен, все

...
Въпреки че проблемът с мръсния въздух става все по-популярен, все
Коментари Харесай

Над 90% от уредите за отопление с дърва и въглища в България са силно замърсяващи

Въпреки че казусът с мръсния въздух става все по-популярен, към момента малко хора схващат връзката сред замърсяването и потреблението на твърди горива за отопление. Това е едно от заключенията от отчет, основан на национално представително изследване, осъществено от " Маркет линкс " и извършено през септември 2018 по поръчка на съдружие „ За Земята “.
Изследването излиза в миг, в който редица общини възнамеряват замяна на отоплителни уреди като сериозна стъпка към понижаване на атмосферното замърсяване. За предприемане на такива ограничения и добиване на оптимален резултат от тях е нужна освен по-подробна от наличната информация за бранша, а и познаване на настройките на обществото, каквито са и главните цели на отчета.
Данните от извършеното изследване демонстрират, че в България твърди горива за отопление се употребяват в огромна част от семействата — към 40%, като използването на дърва (малко над 33%) е повече от четири пъти по-висока от тази на въглища (7,5%). Процентът на употребяващите дърва и въглища семейства в дребните обитаеми места е по-голям, само че даже в огромните градове, в това число София, делът им е забележителен. Употребата на дърва и въглища е публикувана осезаемо повече измежду семействата с най-ниски приходи, само че до момента в който въглищата се употребяват най-много от най-бедните, то използването на дърва въпреки и да понижава с увеличение на прихода, остава значителен % и измежду по-богатите семейства.
Ивайло Попов от „ За Земята “ разяснява, че най-обезпокоителното е не просто забележителната приложимост на твърди горива за отопление, а че 91% употребяват нискоефективни до приблизително ефикасни уреди. Резултатът е огромно количество нездравословни излъчвания при изгарянето, по тази причина може да се каже, че в България се употребяват най-вече мощно замърсяващи въздуха отоплителни съоръжения, което следва да се промени, в случай че желаеме да имаме чист въздух “.
Докладът демонстрира, че множеството хора осъзнават, че мръсният въздух предизвиква съществени здравословни проблеми (около 76%), само че доста по-малко – към 56%, одобряват, че отоплението с дърва и въглища имат сериозен принос за това замърсяване. Колебаещите се са малко над 20%. Според „ За Земята “ може да се заключи, че има значително недоумение за връзката сред утежняването на здравето и използването на тези горива. Препоръката е за целенасочени акции, които да осведомят жителите по отношение на източниците на казуса и сериозността на следствията.
Относно настройките за замяна на метода на отопление, от отговорите се вижда, че една немалка част от употребяващите дърва (близо 29%) или въглища (малко над 42%) биха се присъединили, в случай че има стратегии за замяна на уредите. В същото време процентът на тези, които не биха трансформирали метода си на отопление, остава висок и надлежно ограничения за смяна в тази посока не биха били атрактивни за тях. От „ За Земята “ смятат, че в случаите, когато е належащо възстановяване качеството на въздуха, би могло да се вкарват зони с ниски излъчвания (включително забрани за потребление на дърва и/или въглища). Авторите акцентират, че би трябвало да се заложи на сложна осведомителна акция за отрицателните резултати върху здравето от използването на твърди горива в композиция със тласъци за замяна на уредите.
При обмисляне на сходни ограничения, общините и централните управляващи следва да създадат детайлни изследвания на локално равнище, в това число на публичните настройки. Според данните от извършеното изследване да вземем за пример, множеството запитани биха предпочели финансова помощ като % от цената пред нисколихвен заем. Помощ за замяна на отоплението в композиция с слагане на изолираност и замяна на дограма е по-желана, изключително измежду тези, които избират директна финансова помощ, а не заем. Около половината отопляващите се с дърва или въглища избират да продължат да се отопляват с твърдо гориво, само че с по-високоефективни уреди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР