Въпреки че над 3,6 млн. българи се водят осигурени за

...
Въпреки че над 3,6 млн. българи се водят осигурени за
Коментари Харесай

30% от партидите за втора пенсия не са както трябва

Въпреки че над 3,6 млн. българи се водят обезпечени за втора пенсия, съвсем една трета от партидите не получават постоянни приходи. Това стана ясно на съвещанието на обществената комисия през вчерашния ден (12 юни), на което бе признат доклад на Комисията за финансов контрол (КФН).
Проблемът с така наречен кухи партиди е прочут и специалисти даже предизвестиха на конгрес неотдавна, че началото на изплащането на пенсии от втория дирек може да бъде съпроводено с публично напрежение поради разминаването сред упования и действителност, разяснява в. " Сега ".
Заместник-председателят на комисията Диана Йорданова очерта през вчерашния ден обстановката с частните фондове като добра. Те са постоянни и добре капитализирани, заради което нови стрес проби не се плануват, увери Йорданова, представена от БНР. Тя обаче уточни като проблем огромния брой на партидите, по които съвсем няма приходи или те са спорадични. " Идентифицирали сме към 1,1 млн. такива партиди - с някаква сезонна претовареност или доста дребни сумички, внасяни на разнообразни шпации от време ", посочи специалистът.
Йорданова изрази вяра през юли работната група, която разисква разновидностите за изплащането на втора пенсия, да е подготвена с текстове, които да предложи на Народното събрание. Преди съвсем година общественото министерство показа идея за етапа на погашение, само че макар заявения консенсус план със законови промени по този начин и не бе показан. Въпросът е изключително незабавен, защото след единствено 2 години към този момент ще има пенсионери, на които би трябвало да се заплаща по този дирек на пенсионната промяна. Това ще са дамите, които ще се пенсионират през есента на 2021 година. Първите мъже по този дирек ще се пенсионират през 2024 година.
Според последния показан вид за етапа на погашение универсалните фондове ще подсигуряват най-малък размер на втората пенсия. Изплащането ще е допустимо пожизнено или разсрочено, като изборът е стеснен съгласно сумата в партидата. За първите пенсионери с две пенсии това значи, че избор по-скоро няма да има, защото за тях събраното няма да стигне за пожизнена пенсия. Наследяване ще е допустимо в множеството случаи, само че еднократно изтегляне ще се разрешава единствено при най-ниските суми.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР