Въпреки, че Китай вече над 40 години се счита за

...
Въпреки, че Китай вече над 40 години се счита за
Коментари Харесай

3 гиганта, които се опитват да преместят веригите за доставки извън Китай

Въпреки, че Китай към този момент над 40 години се смята за фабриката на света, то ерата на глобализацията и интегрираните вериги за доставки в страната стартира да се разпада през 2018 година, откакто тогавашният президент Доналд Тръмп стартира комерсиална война против източноазиатския колос. След три години прецизни блокирания по времето на COVID-19 вложителите започнаха да преоценяват геополитическите опасности.

Не единствено задгранични, само че и някои китайски производители местят част от веригите си за доставки отвън Китай, с цел да избегнат избрани рисковете.

По думите на Тед Канис, изпълнителен шеф във Ford има известно " преосмисляне на логистичните интервенции " във веригата за доставки на коли.

Сред фирмите, които желаят да се откажат от зависимостта от китайското произвеждане са и три огромни колоса. Ето кои са те:

1. Apple

Гигантът беше съществено обиден откакто в Китай навлязоха политиките за Covid zero prez 2022 година, съгласно които бяха затворени доста заводи, в това число на Apple.
 Apple отвори първи магазин в Индия
Apple отвори първи магазин в Индия

Компанията желае да усили продажбите и производството на iPhone

Оттогава компанията се пробва да понижи зависимостта си и да " отдалечи " веригите си за доставки от " фабриката на света ". Apple даже реалокира част от производството на iPhone в Индия и изследва преместването на производството на iPad в страната.

Но няма изплъзване. Apple разчита на китайските снабдители много за някои първични материали и елементи - за слушалките Vision Pro да вземем за пример.

Сред фирмите, на които Apple разчита, с цел да направи Vision Pro, е тайванската Foxconn - която е главният снабдител, който измества веригата си за доставки отвън Китай.
 Производител №1 на чипове в света TSMC регистрира първи спад на доходи от 4 години насам
Производител №1 на чипове в света регистрира първи спад на доходи от 4 години насам

Според основният финансов шеф бизнесът през първото тримесечие евентуално е повлиян от по-ниското търсене

2. TSMC

Компанията за произвеждане на чипове е поела ангажимент за 40 милиарда $ за производството в Съединени американски щати. Най-големият производител на чипове в света стартира произвеждане в Китай през 2004 година Два от 18-те завода на TSMC се намират в Китай, а по-голяма част от фабриките към момента са в Тайван.

Няма индикации, че TSMC напуща континента, само че ще стъпва на други места като Тайван и Съединени американски щати. През декември TSMC разгласи, че ще отвори втора фабрика в Аризона, увеличавайки вложенията на компанията в щата от 12 милиарда $ до над 40 милиарда $.

Чиповете, създадени в американския цех на TSMC, евентуално ще бъдат с 15% до 20% по-скъпи от тези, създадени в Тайван и Китай, считат анализатори.

Най-големият клиент на TSMC е Apple.
 TSMC възнамерява да наеме още 6000 чиновници, макар спада в бранша
Най-големият производител на полупроводници в света възнамерява да наеме още 6000 чиновници, макар спада в бранша

Компанията създава към 90% от най-съвременните чипове в света

3. Mazda

Японският производител на коли Mazda реалокира производството на някои елементи назад в Япония. Гигантът беше първенец по производството на автомобилни елементи в Китай.

Миналата година от Mazda оповестиха че ще изискат от своите снабдители да създават съставни елементи отвън Китай. Тази вест пристигна откакто блокирането на Китай, поради COVID-19 раздруса веригата за доставки и периодите за произвеждане.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР