Въпреки че изглежда, че икономиката се възстановява бързо от пандемията,

...
Въпреки че изглежда, че икономиката се възстановява бързо от пандемията,
Коментари Харесай

Икономическото възстановяване ще се забави след изтичането на фискалните стимули

Въпреки че наподобява, че стопанската система се възвръща бързо от пандемията, това в действителност се дължи на фискалните тласъци, които работят като стероиди. Това съобщи пред Си Ен Би Си Дейвид Кели от JPMorgan Asset Management.

„ Наблюдаваме нещо, което наподобява на V-образно възобновяване, само че в реалност е прекратено V, или V на половина ”, разяснява Кели. Под V-образно възобновяване се схваща такова, при което криза е последвана от внезапен стопански растеж.

Той изясни, че откакто действието на фискалните тласъци стартира да изтича, растежът още веднъж ще се забави.

„ Ситуацията наподобява на икономическо възобновяване, само че това е възобновяване на стероиди. След като стероидите, под формата на фискални тласъци, бъдат отстранени, темпото на-растеж ще бъде по-бавно; то ще бъде доста по-бавно през четвъртото тримесечие, в сравнение с през третото “, споделя Кели.

Макар че половината от изгубените работни места в Съединени американски щати към този момент са възобновени, съгласно Кели възобновяване на редица промишлености след пандемията ще отнеме дълго време.

Американската стопанска система възвърне към 11,4 млн. работни места, или близо половината от изгубените от началото на пандемията. Безработицата в страната падна до 7,9%, само че остава съвсем два пъти по-висока от равнището на индикатора преди рецесията.

„ За да има здравословно възобновяване, би трябвало първо да се оправим с пандемията. Това е всичко “, споделя Кели.

Според него идващият пакет от стопански тласъци в Съединени американски щати ще бъде признат по някое време през ноември, откакто приключат президентските избори.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР